En

Játék határokkal - Két év mérlege

Szakmai nap keretében értékelték az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. hiánypótló programja során elért eredményeket és a további lehetőségeket.

A legkiemelkedőbb szakértők részvételével szervezett konferenciát a játékszenvedélyről október 16-án az Ökumenikus Segélyszervezet Debrecenben. A program során második alkalommal megrendezett, 100 pedagógus, szociális munkás és a téma iránt érdeklődők részvételével zajló szakmai napon újra felhívták a figyelmet, hogy a játékszenvedély milyen jelentős veszély a fiatal korosztályra és hogy a prevenció milyen fontos az eddig még kevésbé figyelt probléma megoldásában.

Dr. Frecska Ede, egyetemi docens

A Belvárosi Közösségi Házban tartott tanácskozáson mutatták be elsőként az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. két éve zajló ’Játék határokkal’ programjának tapasztalatait. A társadalom egyre szélesebb körében megjelenő szerencsejáték-függőségre egyedülálló módon reagáló szemléletformáló és kezelő mintaprojekt 2012 óta két általános és két középiskolában zajlott Debrecenben. Az itt szervezett prevenciós célú rendhagyó osztályfőnöki órákon, foglalkozásokon és nyári táborok alkalmával 400 diák, a különféle fesztiválok során pedig további több száz érdeklődő kapcsolódott be.


Dr. Demetrovics Zsolt addigktológus

Az ismeretanyag átadására szervezett alkalmak mellett a klubfoglalkozások során a közösségi élet örömeivel is gazdagodhattak a programban résztvevők. A foglalkozások sikerességét jól mutatja, hogy a hatásfokmérések 20 %-kal javuló tendenciát mutattak a függőség veszélyeiről megszerzett tudásanyagának mértékében, míg a gyakori szerencsejáték veszélyességének megítélése 10%-ot, az időnkénti szerencsejáték veszélyességének megítélése 5%-ot nőtt a foglalkozások hatására a prevenciós programban résztvevők körében. A modellprogram a prevenció mellett a függők problémáira is fókuszált, sőt a családtagok számára is szerveztek csoportfoglalkozásokat és önsegítő alkalmakat a program munkatársai.

A megnyitón elhangzó köszöntések során Gombos Ildikó, a program együttműködő partnere, a Szerencsejáték Zrt. igazgatóhelyettese kiemelte: A Szerencsejáték Zrt. meghatározó szerepet játszik a hazai játékszokások alakításában, mértéktartó játékra ösztönöz, és nem kínál fokozottan veszélyes játékot. Rendkívül fontos számukra a játékosok védelme, a játékszenvedély kialakulásának megakadályozása, a tájékoztatás, a kiskorúak megóvása. A Szerencsejáték Zrt. ez alkalommal sem csak támogatója, hanem aktív résztvevője is a modellprogramnak. Külön öröm a Társaság számára, hogy 2013 októberében a „Játék határokkal” program elnyerte a Magyar Adományozói Fórum (MAF) Társadalmi Befektetések pályázatának junior különdíját.


Rácsok Balázs, Ökumenikus Segélyszervezet, Gombos Ildikó, Szerencsejáték Zrt., Szentei Tamás, debreceni Önkormányzat


Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója köszöntőjében a modellprogram egyediségéről és hiánypótló szerepéről beszélt. Elmondta, hogy komplex rendszerszemlélettel, párhuzamos beavatkozási módokkal közelítették meg, széles kontextusba helyezve a társadalom számára még viszonylag új, „modern” problémát, melynek kezelésére és megelőzésre még nincsenek jól kialakított szolgáltatások Magyarországon. Emiatt fontos különösen a program figyelemfelhívó szerepe, és a lebonyolítás során ezért kaptak nagy hangsúlyt a közösségi programok (fesztiválok, képzőművészeti pályázat, szakmai napok). A modellprogram másik, szakmailag fontos jellemzője és különlegessége, hogy folyamatos volt a hatás és a hatékonyság mérése, ami nagy segítség a projekt továbbfejlesztéséhez, és elengedhetetlen a tevékenység kiterjesztéshez is.

En