Üzleti és társadalmi
felelősségvállalási jelentés
2013

scroll

görgessen vagy válasszon olvasói profilt

1

Bevezető

scroll

görgessen vagy válasszon olvasói profilt

bevezető

tevékenységünk

A Szerencsejáték Zrt. Magyarország nemzeti lottótársasága, mely törvényi felhatalmazás alapján kizárólagosan szervez sorsolásos játékokat, totalizatőri fogadást és engedéllyel rendelkezik bukmékeri fogadásra is. Társaságunk játékszervezői tevékenységet kizárólag Magyarországon végez, működése négy értékesítési régióban, Pécsett, Szegeden, Miskolcon és Budapesten központosul.

Értékesítési pontok száma a Szerencsejáték Zrt. tulajdonában

278

saját lottózó

177

karitatív pult

455

összesen

2013 év végén 278 saját tulajdonú lottózót üzemeltettünk, illetve 177 ún. karitatív pultnál árusítottak sorsjegyet megváltozott munkaképességű munkatársaink. Összesen tehát 455 értékesítési pont van a Szerencsejáték Zrt. saját tulajdonában. Ezen felül országszerte több mint 4000 helyen érhető el teljes játékkínáltunk, közel 2000 ponton pedig kizárólag sorsjegyet értékesítenek partnereink. Termékeink nagy része elektronikus csatornákon is elérhető. Ebbe az ún. interaktív kategóriába soroljuk az internetes, telefonos, SMS-es és ATM-es fogadási rendszeren keresztül játszott játékokat.

 • 1715

 • 4354

 • 1763

 • 4360

 • 2124

 • 4391

5

%

interaktív

13

%

posta

4

%

lapker

56

%

vállalkozók

22

%

szerencsejáték zrt.

az egyes értékesítési szektorok
részesedése az árbevételből
2013

A szerencsejáték zrt. számokban

slider-1
slider-2
slider-2

bevezető

Küldetésünk és értékeink

A Szerencsejáték Zrt. küldetése, hogy a hazai felnőtt lakosság szerencsejáték alapú szórakozási igényét professzionálisan kielégítse a felelős játékszervezés szabta határokon belül, és eközben hozzájáruljon a nemzeti közkiadások finanszírozásához, a társadalmi értékteremtés folyamatához.

A Társaság kiemelt értékei közé tartozik a fenntartható, mértéktartó növekedés, a felelős játékszervezés, a kiváló termék- és szolgáltatásminőség, a fogyasztói igény orientáció, a megbízhatóság és a társadalmi felelősség.

Bővebb információért, a teljes jelentés letöltéséhez kattintson ide.
2

Gazdasági
tevékenységünk

scroll

görgessen vagy válasszon olvasói profilt

Gazdasági tevékenységünk

Törvényi változások
a hazai szerencsejáték
piacon

2013-ban a hazai törvényi szabályozás változása lehetővé tette, hogy Társaságunk is csatlakozhasson a lottótársaságok által szervezett nemzetközi szerencsejátékokhoz.

Az év folyamán elfogadott törvénymódosítások megalapozták a kaszinó piac újraszervezését: a következő években várhatóan több új kaszinó nyílhat meg a fővárosban és vidéken is.

Módosult a távszerencsejáték szabályozása, de a tényleges engedélyezéshez szükséges végrehajtási szabályok 2013-ban még nem jelentek meg, így játékengedély sem került kiadásra külföldi játékszervezőnek.

Az újonnan megnyílt nemzeti dohányboltokban a törvényi szabályozásnak megfelelően lehetővé vált a szerencsejátékok árusítása, így több korábbi értékesítő partnerünk folytathatta eddigi tevékenységét, illetve új sorsjegy értékesítőhelyek jöhettek létre.

Gazdasági tevékenységünk

Az üzleti környezet alakulása

A Társaság a 2011-ben kidolgozott és 2013-ban aktualizált középtávú üzleti stratégiájának megfelelően folytatja üzleti tevékenységét. Az ebben foglalt legfontosabb célkitűzések:

 • Az állami szerencsejáték monopólium körébe tartozó játékok iránti kereslet követése, márkaépítés, nemzetközi együttműködésben megvalósítható játékfejlesztés, az állami lottótársaság iránti bizalom megerősítése, illetve a játékszervezői felelősség érvényesítése.
 • Megjelenés és megerősödés a piac új szegmenseiben. A nemzeti érdek védelmének elsőbbsége mellett felkészülni a korlátozott piacnyitás következményeire.
 • Az értékesítést támogató technológiai rendszerek átfogó korszerűsítése, beleértve az internetes és mobil értékesítési csatornák fejlesztését.
 • A vállalatirányítási folyamatok fejlesztése, folyamatorientált belső szabályozás, illetve az európai lottótársaságokkal való szorosabb együttműködés a társadalmi érdeken alapuló közös értékrend képviselete érdekében.

A Szerencsejáték Zrt. a 2013-ra kitűzött éves árbevételi és eredmény céljait túlteljesítette. A rekord összegű 243,3 milliárd forint szerencsejáték árbevétel 30,6 milliárd forinttal haladja meg az előző évi eredményt. Adózás előtti eredményünk 12,8 milliárd forint.

A 2013-as rekord
árbevételünk

243

,3

milliárd forint

Ami Az előző, 2012-es
évhez képest

+

30

,6

milliárd forint

Adózás előtti
eredményünk

12

,8

milliárd forint

Az innováció kifejezetten fontos cél volt a tavalyi évben. Ezt támasztja alá az is, hogy Társaságunk 2013-ban 5,3 milliárd forintot fordított fejlesztésre. Az év folyamán elkészült az új internetes fogadási játékplatform, TippmixPro. A vonatkozó törvényi szabályozás 2013-tól lehetővé teszi a nemzetközi játékokhoz történő csatlakozást. A törvényi lehetőségek megnyílását követően informatikai rendszerünket olyan auditnak vetettük alá, amely biztosítja, hogy Társaságunk a legszigorúbb nemzetközi információbiztonsági feltételeknek is megfelel.

Folytatódott a központi értékesítési rendszer cseréjét előkészítő projekt, melynek eredményeként fejlettebb rendszerrel és modernebb értékesítési terminálokkal válthatjuk ki a korábbi technológiát.

Játékosaink számára szembetűnő változás volt, hogy 2013-ban – hosszas előkészítő folyamatok után – új terméklogókat vezettünk be. A termékek arculata mellett a saját üzlethelyiségeink, a lottózók is változtak: további 9 értékesítőhely teljes felújítására került sor. A színesebb, barátságosabb belső terekkel játékosaink és értékesítő kollégáink is elégedettek. A tavalyi év során megkezdtük az ún. Lottózói Információs Rendszer kiépítését. Az új infokommunikációs rendszer elősegíti az egységes és automatizált eredményközlést, lehetőséget teremt többlet információk és látványos reklámanimációk megjelenítésére. A kijelzőknek köszönhetően üzlethelyiségeink egyre inkább fogadóiroda jelleget öltenek majd. 2013-ban 7 helyszínen került kihelyezésre új kijelző. A lottózók fejlesztése mellett 20 karitatív sorsjegyárusító kollégánk kapott modernebb és kényelmesebb pultot. A fejlesztések 2014-ben folytatódnak.

Az interaktív csatornákon történő értékesítés (internet, telefon, SMS, mobilnet, ATM) kiemelkedően fejlődött a 2013-as évben. Míg az internetes játékaink közül kiemelkedett az újonnan bevezetett TippmixPro, illetve megnövekedett az internetes Puttó iránti érdeklődés, az SMS-ben történő játék népszerűsítése érdekében is fontos lépéseket tettünk.

okoslotto
okoslotto

„2013-ban indult útjára a Szerencsejáték Zrt. Okoslottó alkalmazása. Szinte napra pontosan egy év alatt fejlesztettük a programot: komoly előkészítést igényelt a jelenlegi struktúra összeállítása, az egyes funkciók működési elvének kialakítása. Az alkalmazást azóta is folyamatosan fejlesztjük, hogy minél inkább megfeleljünk a játékosok igényeinek. A nyár folyamán egy, a Class FM-mel közös roadshow során is bemutattuk az applikációt. Minden helyszínen nagyon népszerű volt a Szerencsejáték Zrt. Okoslottó standja, ahol – a bevezető kampány szlogenjéhez igazítva – egy kézzel megoldható ügyességi feladatok és vonzó ajándékok várták a látogatókat. A helyszínen is sok Okoslottó letöltést segítettek a hoszteszek, de a rendezvénysorozat alatt és után is érezhető volt, hogy nevet szerzett magának a hivatalos lottóalkalmazás.
A jövőben tovább keressük a lehetőséget, hogy még szélesebb körben elterjedjen az Okoslottó, mert hiszünk abban, hogy megkönnyíti az SMS-ben lottózók életét.”

Sturm Dóra – kommunikációs menedzser, az Okoslottó projekt koordinátora

Gazdasági tevékenységünk

Üzleti teljesítményünk:
az árbevétel alakulása

A játékkínálat 2013 végén tizenegy önálló játékból állt, emellett az év folyamán összesen 18, egyidejűleg 10-12 elemű sorsjegy kollekció volt forgalomban. A dinamikusabb TippmixPro májusi indulásával a Tippmax az előzetes terveknek megfelelően megszűnt.

A rekord összegű szerencsejáték árbevétel 243,3 milliárd forint volt, amely 14,4%-kal több, mint egy évvel korábban. Az alapjátékok száma szintén minden eddiginél nagyobb lett, összesen 1 440 millió darab. Az árbevétel összetétele a gyorsabb ritmusú játékok (fogadások, gyorsjátékok, sorsjegyek) irányába tolódott el, amelynek következtében a hagyományos lottójátékok súlya csökkent, de a nyereménnyel csökkentett tiszta árbevétel alapján továbbra is a lottójátékok a vezető termékeink.

szerencsejáték árbevétel fő játékcsoportok szerint
(millió forint)

Gazdasági tevékenységünk

Befizetési kötelezettségek
teljesítése

A Szerencsejáték Zrt. hozzájárulása a közkiadásokhoz (2013)
chart3
Bővebb információért, a teljes jelentés letöltéséhez kattintson ide.
3

Felelős játékszervezés

scroll

görgessen vagy válasszon olvasói profilt

A felelős játékszervezés olyan tudatos, a törvényi kötelezettségen is túlmutató tevékenységek összessége, amelyekkel igyekszünk megóvni játékosainkat a túlzásba vitt szerencsejáték káros következményeitől. A Szerencsejáték Zrt. a felelős játékszervezést stratégiai iránynak tartja, melyhez a dolgozók mindennapi munkájuk során hozzájárulnak.

felelős játékszervezés

Felelős játékszervezői
minősítésünk megújítása

A 2013-as év egyik legfőbb CSR projektje a nemzetközi felelős játékszervezői minősítés megújítása volt.

Az átfogó minősítési folyamatot 2013 májusában a korábbi évekhez hasonlóan a PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft. végezte el. A vizsgálat működésünk 10 témakörét érintette.

Örömmel tapasztaltuk, hogy minden kritériumnál jóval magasabb százalékot értünk el, mint a minimum elvárásként megjelölt 75 százalék. Három területen (kutatás, alkalmazottak képzése, játéktervezés) az elérhető maximális pontszámot szereztük meg. A teljes vizsgálatot tekintve összesített pontszámunk 96 százalékos teljesítménynek felel meg. 2013 decemberében az Európai Lottótársaságok Szövetsége (European Lotteries, EL) általi minősítés után, annak vizsgálati eredménye alapján a WLA (World Lottery Association, Lottótársaságok Világszövetsége) felelős játékszervezőknek járó elismerését is elnyerte Társaságunk. A négyes, tehát a legmagasabb szintű minősítést újabb 3 évig vagyunk jogosultak használni.

felelős játékszervezés

kutatás

2012-ben a Kutatópont Kft. által végzett nagymintás játékfüggőségi kutatás jelentős növekedést mutatott a problémás szerencsejátékosok arányát illetően. Ezért 2013-ban egy kapcsolódó kutatásba ágyazva ismételten felmértük a hazai lakosság ilyen jellegű érintettségét. A 3000 fős, alapvetően játékszokásokat és attitűdöt vizsgáló kutatás részeként született eredmény szerint a 18 év feletti lakosság 3,16 százaléka tekinthető játékfüggőnek. A játékfüggők magas aránya miatt továbbra is kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a megelőzésnek és a kezelésnek.

felelős játékszervezés

Alkalmazottak és
értékesítők képzése

Az alkalmazottak és értékesítők képzése szintén a felelős játékszervezéshez tartozik, hiszen a felelősség ismerete és gyakorlata mindkét munkakörben követelmény.

Az alkalmazottak felelős játékszervezési képzésének alapja a terminálkezelői tanfolyam. Ennek elvégzése már nemcsak a közvetlen értékesítést végzők számára előírás, hanem egyre inkább gyakorlat a más szakterületen (adminisztrációban) dolgozó kollégák körében is. A tananyagban önálló egységet képez a „Felelős játékszervezői magatartás”.

Annak érdekében, hogy értékesítőink a legfrissebb szakmai ismeretek birtokában, felelősen értékesíthessenek, 2013 során megújítottuk az alapvető kereskedelem-technikai tréninget.

Az értékesítésben dolgozók – függetlenül attól, hogy Társaságunk, vagy a vállalkozó partnereink alkalmazottai – mindannyian részt vesznek a terminálkezelői tanfolyamon, és vizsgáznak a felelős játékszervezési elvárásokból.

felelős játékszervezés

Játéktervezés,
játékfejlesztés

A meglévő játékok érdemleges változtatása, valamint az újonnan fejlesztendő játékaink előkészítése során is alkalmazzuk a már bevált GAM-GaRD szoftvert, amely a játékokat veszélyességük szempontjából sorolja be. A legveszélyesebb, vagyis piros kategóriába tartozó játékunk nincs.

A jelenlegi internetes fogadási rendszerben a játékok besorolását a játékosok közvetlenül megismerhetik, ha a kapcsolódó kis ikonra (közlekedési lámpára) kattintanak. A nemzetközileg elismert, objektív ismérveket használó szoftver mellett kísérletet tettünk egy, a magyar játékkínálatra és játékos szokásokra alapozó másik mérőeszköz összeállítására. Az Innovitas Kft. által kidolgozott eszköz alapvetően megelőző kutatásra épül, és szubjektív elemeket is magába foglal. Az új mérőeszközzel elvégzett minősítések is megerősítik, hogy túlzottan veszélyes játékot nem kínálunk.

felelős játékszervezés

Távközlési
csatornákon játszott
szerencsejátékok

A jelenlegi internetes fogadási rendszerünkön kínált játékoknál figyelmeztető és önkorlátozó funkciókat vezettünk be fokozatosan. Ezek a beépített, és önkéntesen igénybe vehető funkciók előzetes mérlegelésre, tudatosabb, felelősebb döntésre késztetik a játékost. Az önkorlátozást beállító játékosok száma a 2012-es 416-ról 1618 főre nőtt.

Önkorlátozást használók száma
chart8

416

1618

A TippmixPro online sportfogadási oldal elindulásakor is kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a játékosaink egyszerűen tájékozódhassanak a segítségkérés lehetőségeiről. Az oldalon felkínáljuk a másik internetes fogadási rendszerünkben már alkalmazott önkorlátozási/figyelmeztető beállításokat is. A funkcióknak köszönhetően a TippmixPron 147 játékos ütközött bele a saját maga által beállított korlátozásba, így megóvták magukat a túlköltekezéstől.

felelős játékszervezés

Reklámozás és
marketing

A felelős játékszervezés jegyében reklám- és marketingtevékenységeink úgy hirdetik a Szerencsejáték Zrt. játékait, hogy nem ösztönzik a megcélzott csoportokat a játékokban való felelőtlen, ésszerűtlen, veszélyes részvételre.

A felelős reklámozás érdekében kidolgozott Reklám és Támogatás Etikai Kódexet vezérigazgatói utasítás tartalmazza. A készülő reklámok etikai szempontú megítélése érdekében az Önszabályozó Reklám Testülettel (ÖRT) továbbra is együttműködünk a még 2010 márciusában kötött megállapodás alapján.

Reklámtevékenységünk során:

2013-ban az Ötös- és Hatoslottó halmozódás reklámról, a Luxor és a Hatoslottó imázskampányáról, illetve a Számok története c. cégimázs kampányról is eredményes egyeztetést folytattunk az Önszabályozó Reklámtestülettel.

felelős játékszervezés

Játékosok nevelése,
Oktatása

A játékok tulajdonságainak, kockázatainak megismertetésére 2013-ban Lottó Akadémia címen új infovideókat készítettünk, illetve új külsőt kaptak játékismertető (Hogyan játsszunk…?) füzeteink is.

A játékfüggőség veszélye, vagy a sebezhető csoportok (pl. kiskorúak) védelme témaként gyakran szerepel a médiabeli megjelenéseinkben, pl. a Szerencse Híradóban is rendszeresen foglalkozunk vele. A SzerencseSzombatban a sorsolást vezető munkatársunk felhívja a figyelmet a 18 éven aluliak részvételének tilalmára, továbbá egy kiírás is tartalmazza ezt az üzenetet. Általánosan alkalmazzuk termékeink hirdetése során a „Maradjon játék!” szlogent és logót.

felelős játékszervezés

Veszélyeztetett játékosok
kezelés felé orientálása

Minden értékesítőhelyünkön elérhető a „Maradjon játék!” című információs füzet. Ebből a játékosok információkat nyerhetnek a túlzásba vitt játék káros következményeiről, tesztelhetik a játékhoz való viszonyukat, valamint függőségi probléma esetére elérhetőségeket találnak arról, hol kapnak szakszerű segítséget. Az információs füzet és a felelős játékszervezéssel kapcsolatos matricák meglétét rendszeresen ellenőrizzük, hiánya következményekkel jár: a saját alkalmazottaknál munkáltatói intézkedést vonhat maga után, a vállalkozó partnereknél pedig akár a jutalékrendszer szerinti besorolást is ronthatja.Az értékesítési partnereknél feltárt hiányosságok aránya 2013-ban minimális, alig több mint 2 ezrelék volt.

A játékfüggőség kezelésének lehetőségeiről információkat adunk a www.maradjonjatek.hu tematikus oldalon, valamint a saját céges honlapunkon is.

Korábbi együttműködésünk a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI) továbbra is fennáll. Honlapjukról játékfüggőségi aloldal érhető el, mely fontos háttér-információkat, nemzetközi híreket oszt meg az érdeklődőkkel. Változatlanul működtetik a Dr. Info szolgáltatást, melynek keretében a játékfüggőséggel kapcsolatos ellátóhelyekrőlis felvilágosítást kaphatnak az érdeklődők. E-mailen kérdést is intézhetnek az addiktológus szakemberhez.

2013-ban az ELTE Pszichológiai Intézete telefonos segélyszolgálatot hozott létre, amely kifejezetten játékfüggőségben szenvedőknek, illetve családtagjaknak nyújt segítséget, a 06 (1) 411-6778- es számon. A segélytelefonszámot – megalapozva, tesztelve egy későbbi szorosabb együttműködés lehetőségét – a Szerencsejáték Zrt. összes értékesítési pontján kihelyeztük, beleértve vállalkozó partnereinket is.

A Nyírő Gyula Kórház 2013-ban nyitotta meg a szerencsejáték-függőségben szenvedők felé addiktológiai osztályát. A szerencsejátékosokkal foglalkozó speciális, ún. Minnesota modell külön beruházást és szakemberigényt jelentett az osztálynak. Ezekhez tudott anyagi segítséget nyújtani a kórház alapítványán keresztül a Szerencsejáték Zrt.

felelős játékszervezés

Prevenciós program

2013-ban folytatódott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel (MÖS) kialakított három éves játékfüggőségi modellprojekt, amely a Játék határokkal nevet kapta. Május 31-én a MÖS és a Szerencsejáték Zrt. szakmai napot szervezett Debrecenben, melynek célja a játékfüggőségre való figyelemfelhívás mellett a Játék határokkal program addigi eredményeinek, módszereinek bemutatása volt.

A modellprojekt prevenciós része két általános és két középiskolában zajlik, osztályfőnöki órák, klubfoglalkozások, illetve nyári tábor keretében. A szakemberek tanórákon a játékokról – mint az emberi kultúra elengedhetetlen részéről – beszélgetnek a diákokkal, felhívva a figyelmet az azonosságokra és különbségekre az egyes játéktípusok között. A klubfoglalkozások célja, hogy a virtuális kapcsolatok helyett valódi közösségi élményekkel gazdagítsa a résztvevőket, remélve, hogy a fiatalok, akik aktívan megélik a kortársközösséghez való tartozás valódi ízét, kevéssé válnak veszélyeztetetté, legyen az játékfüggőség, drog vagy más deviancia.

Az iskoláktól független csoportfoglalkozásokban szerencsejáték-függők és hozzátartozóik vesznek részt, hogy a közös problémával küzdő emberek együtt, egymást erősítve keressék a lehetséges megoldásokat. A Játék határokkal modellprojektet júliusban a debreceni Campus Fesztivál résztvevői előtt is bemutattuk.

Bővebb információért, a teljes jelentés letöltéséhez kattintson ide.
jatekhatarokkal
4

Felelős foglalkoztatás

scroll

görgessen vagy válasszon olvasói profilt

Felelős foglalkoztatás

Munkatársak számának
Alakulása

Mivel a szerencsejáték szervezés speciális szaktudást igénylő tevékenység, rendkívül fontos számunkra, hogy magasan képzett, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársainkat megtartsuk, fejlődésüket biztosítsuk, munkahelyi közérzetüket javítsuk. Kollégáink száma 2013 év végére meghaladta az 1500-at, mely egy év alatt másfél százalékos létszámnövekedést jelent.

A kollektíván belül a legnagyobb létszámot az értékesítésben dolgozók teszik ki. A lottózókban és karitatív pultoknál dolgozó munkatársaink száma közel 900 fő. A fluktuáció 2013-ban mindössze 13%.

 • 63

 • 529

 • 686

 • 65

 • 555

 • 699

 • 167

 • 69

 • 560

 • 707

 • 173

Felelős foglalkoztatás

Javadalmazási rendszer

A munka díjazásának meghatározásakor alapelvünk az egyenlő bánásmód követelményének érvényesítése. Ennek tudható be, hogy Társaságunknál a férfiak és a nők alapfizetése közötti eltérés kismértékű.

2011

107

%

2012

105

%

2013

107

%

A férfiak és a nők alapfizetésének egymáshoz viszonyított aránya (ffi/nő)

Az egyenlő bánásmód elve abban is megmutatkozik, hogy a részmunkaidőben dolgozó munkatársaink számára arányosítva nyújtjuk ugyanazokat a juttatásokat, mint amilyeneket teljes munkaidős kollégáink kapnak.

A vezérigazgató és helyettese éves prémiumkitűzését a Tulajdonos határozza meg. Ebből levezetve és az egyéni célokkal kiegészítve kerülnek meghatározásra a középvezetőkkel szembeni elvárások. A kitűzött vezetői célok között minden esetben szerepel felelős játékszervezési kritérium is.

A teljesítmény elismerése a nem vezetői munkakörben dolgozók között kétféleképpen történik. Számos munkakör (pl. területi képviselők, üzletvezetők, lottózói értékesítők, sorsjegyárusok, oddsmesterek) bérezése az adott terület eredményességén alapul, így fizetésük egy része teljesítménybérként jelentkezik. A teljesítménybérezésben nem részesülő adminisztrációs kollégák ösztönzése pedig a Társaság üzleti eredményétől függ. Az adminisztrációban dolgozók évente minimum két alkalommal teljesítményértékelést kapnak, így lehetőség adódik az elvégzett feladatok értékelésére, felülvizsgálatára, visszacsatolásra. 2013 végén a Társaság új, egységes teljesítményösztönzési rendszert dolgozott ki, mely egyelőre pilot formában működik egyes szervezeti egységekben.

A Szerencsejáték Zrt. hagyományosan nagy figyelmet fordít munkavállalói jóléti és szociális ellátására. A cafeteria rendszerből (Erzsébet utalvány, önkéntes egészségpénztári szolgáltatás, önkéntes nyugdíjpénztár, SZÉP kártya, helyi utazási bérlet) a meghatározott éves értékhatár erejéig a munkatársak egyéni igényeik - élethelyzetük, fogyasztási szokásaik, egészségi állapotuk - szerint állíthatják össze béren kívüli juttatásaikat. Az éves cafeteria-keret, a Társaság egészére nézve mintegy 1274 millió forintot tett ki, melyből a legnépszerűbb választott juttatásnak – közel 282 millió forinttal – a SZÉP kártya bizonyult. A munkavállalók felelős magatartását bizonyítja, hogy az önkéntes pénztári hozzájárulások együttesen a választható juttatások több, mint 50 százalékát teszik ki.

Felelős foglalkoztatás

A munkavállalók és
a vezetőség kapcsolata

A Szerencsejáték Zrt. elengedhetetlennek tartja, hogy munkavállalói munkaviszonyukat jogbiztonságban létesítsék és tartsák fenn. Ezt segíti elő a Kollektív Szerződés, amely egyértelműen tartalmazza a munkatársak jogait és kötelezettségeit.

A Kollektív Szerződés módosításakor a vezetőség minden esetben egyeztet a Szakszervezettel és az Üzemi Tanáccsal. Ők képviselik a munkavállalók érdekeit a munkavégzés feltételeinek kialakításában, a munkabérek és juttatások meghatározásában, illetve ők biztosítják a munkatársak véleményének, javaslatainak eljuttatását a döntéshozókhoz.

Kollektív Szerződésünk összhangban van a 2012-ben megújult Munka Törvénykönyvével és a nemzetközi munkaügyi egyezményekben foglaltakkal. Hatálya alá a Társaság munkavállalóinak 99,9 százaléka tartozik, kivételt csak a vezérigazgató és a vezérigazgató-helyettes képez.

A vezetőség és a munkavállalók közti kapcsolatról közvetlen visszajelzést ad a belső kommunikációval és szervezeti kultúrával kapcsolatos kutatás. 2013-ban munkatársaink 34 százaléka töltötte ki önkéntes módon a felmérést. A vezetőkkel kapcsolatosan 89 százalék vélekedett úgy, hogy együttműködők, 86 százalék szerint pedig szinte bármikor megkereshetők.

legjobbmunkahely

Mivel a belső felmérések során a munkavállalók elégedettsége évek óta jó eredményeket mutatott, 2013-ban úgy döntöttünk, hogy külső, független szervezet által is megmérettetjük magunkat. Az AON Hewitt által szervezett Legjobb Munkahely Felmérésben szép eredményt ért el Társaságunk: a novemberben megrendezett díjátadón a Szerencsejáték Zrt. az 1. helyezést vehette át nagyvállalati kategóriában.

A felmérés öt dimenzióban vizsgálta a társaság működését: a munkavállalók elkötelezettsége, a hiteles vezetés, a teljesítményközpontú munkakultúra, a vonzó munkáltatói márka és a fenntarthatóság szempontjai alapján azt állapították meg, hogy a vállalat iránti elkötelezettség 85 százalékos.

Ez az eredmény kiemelkedőnek számít a hazai nagyvállalatok körében, hiszen az 1000 fő feletti nagyvállalatok kategóriájában az átlagos elkötelezettségi szint mindössze 55 százalék.

Felelős foglalkoztatás

Esélyegyenlőség,
sokszínűség

Megváltozott munkaképességűek

2013 januárjában a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója átvette az Emberi Erőforrás Minisztérium, a Salva Vita Alapítvány és az Amerikai Kereskedelmi Kamara által kiadott Fogyatékosság-barát munkahely díjat, amelyet 2012 novemberében ítéltek oda Társaságunknak.

fbm

Az elismerés átadása méltó felütése volt a 2013-as évnek, amely az esélyegyenlőség, a felelős foglalkoztatás szempontjából különösen fontos időszaknak számított. Tavaly ünnepelte ugyanis fennállásának 10. évfordulóját a Szerencsejáték Zrt. kizárólag megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató sorsjegy értékesítő hálózata. A hálózatban összesen közel 180 megváltozott munkaképességű árus dolgozik, sokan már több mint öt éve.

A 10 éves jubileum alkalmából 2013. október 9-én szakmai napot rendeztünk, melyen az állami, a civil és a vállalati szféra képviselői olyan témákat dolgoztak fel, mint a megváltozott munkaképességű dolgozók nyíltpiaci alkalmazása, a társadalmi szerepvállalás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában, vagy a foglalkoztatáspolitika alakulása. Emellett lehetőséget adtunk arra, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzések, programok, jó gyakorlatok nagyobb nyilvánosságot kapjanak.

A karitatív hálózat 10 éves jubileumát a szakmai nap mellett számos egyéb módon is ünnepeltük. Játékosaink részére értékesítési promóciót szerveztünk, mellyel ösztönöztük a megváltozott munkaképességűeknél történő vásárlást. A sorsjegyek gyűjtéséért megszerezhető ajándék mellett a játékosok egy rövid tájékoztató füzetet is kaptak, amelyből jobban megismerhették a Szerencsejáték Zrt. sorsjegy-értékesítő hálózatát és információt kaphattak arról, miért fontos érték Társaságunk számára a sokszínűség, az egyenlő esélyek biztosítása.

Szeptember során a legnagyobb forgalmat elérő megváltozott munkaképességű dolgozók tréningen vettek részt, amelyen megvitatták a legjobb értékesítési gyakorlatokat, illetve átvehették a számukra készített elismerő okleveleket és ajándékcsomagokat.

A vállalati sportnaphoz is csatlakoztak megváltozott munkaképességű kollégáink, akik a sportprogramokban (bowling, petanque) is nagy lelkesedéssel vettek részt. A karácsonyi évzáró ünnepségen pedig minden eddiginél nagyobb létszámban, közel 50 karitatív árusunk volt jelen.

Az év során 20 új, modern arculattal ellátott és praktikusabban használható karitatív pult került átadásra értékesítőink részére. A pultok cserélése 2014-ben tovább folytatódik.

Bővebb információért, a teljes jelentés letöltéséhez kattintson ide.
5

Társadalmi
elkötelezettségünk

scroll

görgessen vagy válasszon olvasói profilt

Társadalmi elkötelezettségünk

Támogatásaink

A Szerencsejáték Zrt. tevékenysége társadalmi okból korlátozott és annak haszna elsődlegesen a közjót szolgálja. Társaságunk támogatásai közvetett és közvetlen módon történnek. A Társaságunk által 2013-ban befizetett játékadóból a költségvetésen keresztül, közvetett módon közel 11 milliárd forint a Nemzeti Kulturális Alapba, további 4,4 milliárd forint a Magyar Nemzeti Filmalapba került, a sporttörvény alapján 6,2 milliárd forint jutott a nemzeti sportmozgalom támogatására. Ez egyben azt is jelenti, hogy az állami szerencsejátékokból származó játékadó kétharmad része címzetten kerül a költségvetésbe. Ezek felhasználására a lottótársaságnak nincs közvetlen ráhatása.

A Magyar Nemzeti Fimalapnak nyújtott közvetett támogatáson felül tulajdonosi kezdeményezésre 1 225 millió forint értékben társasági adókedvezményre jogosító támogatási szerződést kötöttünk a Filmalappal.

Nemzeti
Kulturális
Alap

11

milliárd forint

Magyar
Nemzeti
Filmalap

4,4

milliárd forint

Nemzeti
Sporttámogatás

6,2

milliárd forint

162

adomány

30

szponzori szerződés

 • 10 162

 • 4728

 • 4640

 • 11 950

 • 6221

 • 4455

 • 10 738

 • 6225

Társaságunk közvetlen, saját döntésen alapuló támogatást is nyújt szponzoráció és mecenatúra formájában. A Tulajdonos által elfogadott üzleti terv alapján 2013-ban a szerencsejáték árbevételi terv 0,75%-a került ilyen célra felhasználásra. Az elmúlt évben 162 adomány és 30 szponzori szerződés jött létre 1 410 millió forint értékben, kiemelten a sport, az egészségügy és a kultúra területén.

 • 93

 • 328

 • 398

 • 338

 • 88

 • 258

 • 334

 • 598

 • 333

 • 494

 • 212

 • 371

Támogatásban részesültek kiemelkedő sportszakmai munkát végző sportklubok, különböző sportrendezvények, fogyatékos sportolók, szabadidős egyesületek. Egészségügyi területen támogattuk kórházak, intézetek, sportegészségügyi centrumok eszközparkjának fejlesztését, nélkülözhetetlen orvosi műszerek és berendezési tárgyak beszerzését. Segítettük koncertek, fesztiválok, karnevál és bál megrendezését. Hozzájárultunk múzeumi műtárgyak restaurálásához, hagyományőrző rendezvények és egyéb kulturális események megvalósulásához. Támogattuk hiánypótló szakmai kiadványok megjelenését, gyermekek táborozását, iskolák, óvodák felújítását, tehetséggondozó programok megvalósulását.

A támogatott célokról és összegről külső szakértőkből álló, független tanácsadó testület javaslata alapján az elnök-vezérigazgató dönt.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve 360 egyéni szociális kérelmet támogattunk. Többségében élelmiszer csomagokat, gyógyászati és gyógyhatású készítményeket, ruhát és tanszereket juttattunk el a rászorulók számára.

Társadalmi elkötelezettségünk

Sorsjegyeink jó ügyek
szolgálatában

A Szerencsejáték Zrt. – társadalmi felelőssége tudatában – már több alkalommal bocsátott ki olyan sorsjegyet, amelynek bevételéből hasznos közösségi kezdeményezések megvalósulását segítette.

2013-ban ismételten a WWF-fel kötöttünk megállapodást: az Állati párok sorsjegy első sorozata május végén jelent meg. A veszélyeztetett állatfajokat bemutató sorsjegyek megvásárlásával a WWF Magyarország természetvédő tevékenységét támogatják játékosaink.

November elején ismét kibocsátottuk a Boldog karácsonyt! sorsjegyet, melynek bevételéből egy meghatározott rész a Bátor Tábor Alapítványhoz került, ezzel is támogatva a beteg gyermekek élményterápiás táboroztatását.

Társadalmi elkötelezettségünk

Vállalati önkéntes
programok

Stratégiai partneri megállapodásunk keretében a Bátor Tábor Alapítvánnyal közösen szerveztük a 2013-as év első nagy vállalati önkéntes akcióját: az általuk üzemeltetett tábor tavaszi nagytakarítását, rendbetételét. Több mint 50 önkéntes munkatársunk a feladatok végeztével a tábor területén található játékokat is kipróbálhatta, így igazi csapatépítő programmá vált az esemény.

Az árvízhelyzet kritikussá válásakor önkénteseink is felajánlották segítségüket, 20 munkatársunk vett részt a védekezési és a helyreállítási munkákban.

Szeptember közepén harmadik alkalommal került sor az országos TeSzedd hulladékgyűjtő akcióra. Az esős időjárás nem vette el munkatársaink kedvét: több mint 60 fő gyűjtötte az illegálisan lerakott szemetet.

A korábbi évek sikeres programjai után 2013-ban ismételten önkénteskedtünk állatmenhelyen: a Cseppkő Gyermekotthon lakóival közösen sétáltattunk menhelyi kutyákat.

2013-ban második alkalommal került kiosztásra kollégáink között az „Év önkéntese” díj. Az elismerést az a munkatárs nyerheti el, aki az adott évben kiemelkedő önkéntes munkát végzett, és tevékenységével példát mutat kollégái számára.

Immár hagyománynak számít, hogy Társaságunk karácsonykor a Class Fm rádióval együttműködve mosolyt varázsol a gyerekek arcára. 2013-ban a Marczibányi Téri Művelődési Központ 20 éves „Nyitott ajtók” programját választottuk ki támogatottként. A program égisze alatt fogyatékkal élő gyerekeknek szerveztünk színházi, táncházi és kézműves foglalkozásokat hat városban. A program során közel 1700 gyereket és fiatal felnőttet értünk el, helyszínenként 10 foglalkozásvezető, a 6 színházi előadásban több mint 50 művész, 4 zenekar és a Szerencsejáték Zrt. 50 önkéntese segítségével.

Bővebb információért, a teljes jelentés letöltéséhez kattintson ide.
6

Környezeti
felelősségünk

scroll

görgessen vagy válasszon olvasói profilt

Társaságunk anyag- és energiafelhasználása, károsanyag-kibocsátása nem jelent igazán komoly veszélyt a fizikai környezetre, de működési folyamataink kialakításakor tudatosan törekszünk a környezetterhelés csökkentésére. Hiszünk benne, hogy a vállalati jó példa munkatársaink munkahelyen kívüli magatartására, szemléletére is pozitívan hat.

A környezeti felelősségünk körében az alábbi célokat fogalmaztuk meg, amelyekhez az elmúlt évek során igyekeztünk ezekhez következetesen igazodni:

Környezeti felelősségünk

Felhasznált anyagok

Tevékenységünk anyagigényét főként a termékértékesítés mennyisége és összetétele határozza meg. A sorsjegyek és segédszelvények felhasználása a forgalomnak megfelelően nőtt.

Sorsjegyeink gyártása során a következő környezetvédelmi szempontok érvényesülnek:

A szelvénytartó tokok gyártásakor szintén nagy figyelmet fordítunk a környezeti szempontokra. A felhasznált fólia nem tartalmaz nehézfémeket és környezetre ártalmas anyagokat. A kész szelvénytartó mindkét oldala többrétegű fólia, így a nyomtatáshoz használt festék semmilyen formában nem érintkezik a felhasználóval.

Bővebb információért, a teljes jelentés letöltéséhez kattintson ide.

Impresszum

Kiadja a Szerencsejáték Zrt. Marketing
és Kommunikációs Igazgatósága
Budapest, 2014
Elérhetőségünk: csr@szerencsejatek.hu