Tartalomjegyzék

A Szerencsejáték Zrt.
2014-es éves jelentése

Vezérigazgatói köszöntő

Kedves Olvasó!

Megtiszteltetés, hogy én köszönthetem.

Dr. Braun Márton, elnök-vezérigazgató

2015 nyarán vettem át a Szerencsejáték Zrt. vezetését dr. Szentpétery Kálmántól, aki öt éven át irányította a vállalatot. Üzletileg egy olyan rendkívül sikeres, magas színvonalon működő nagyvállalatot hagyott hátra, mely jó néhány díjat és elismerést is kapott. A 2014-es év az ő irányítása alatt telt, az eredmények neki és a Szerencsejáték Zrt. munkavállalóinak egyaránt köszönhetők. Ezúton is elismerésemet fejezem ki!

Az elmúlt években a Szerencsejáték Zrt. sorra döntötte a bevételi és egyéb rekordokat. 2014-ben sem volt ez másként: több mint 303,8 milliárd forint árbevételt regisztrált. Vajon minek köszönhető ez a növekvő tendencia?

Az üzleti eredményeink elérésében segítségünkre voltak azok a fejlesztések, amelyek a tavalyi évet végigkísérték: ezek közül az Eurojackpot nemzetközi játékhoz való csatlakozás emelhető ki. Nagyon jól teljesítettek bukmékeri fogadásaink, a Tippmix és a TippmixPro, és kimagasló eredményünk elérését az Ötöslottó hosszan tartó halmozódása is támogatta.

Ha engem kérdeznek bizonyára szükség volt arra a több mint 1500 fős csapat elhivatott munkájára, a lottózókban dolgozók szorgalmára, a lelkes vezetőkre, a háttérbázisra, akik évről évre egyre jobb eredményeket szállítottak. Elengedhetetlen egy jól működő, gondozott játékportfólió, a jól kiválasztott, bevált fejlesztések, az előremutató projektek, feladatok, a játékosok minőségi kiszolgálása. Ez állhat a háttérben.

A játékosaink és a közvélemény visszajelzése alapján pedig: a bizalom a legfőbb tőkénk. A cégbe, a széles körben ismert játékainkba vetett töretlen bizalom az, ami a sikereinket megalapozza. Nagy felelősség ennek megtartása, sőt, lehetőség szerinti erősítése. Mit teszünk a játékosok bizalmáért? Transzparens módon működünk: átláthatóak a sorsolásaink, szívesen látunk minden érdeklődőt a számhúzásokon, hogy erről a saját szemével is meggyőződhessen. A működésünkkel kapcsolatos közérdekű adatokat az eddigieknél szélesebb körben tesszük elérhetővé. 2014-ben átstruktúráltuk a honlapunkat, ezek az információk a Rólunk menüpontban találhatók (http://rolunk.szerencsejatek.hu/). Az eredmény magáért beszél: a Transparency International a 2015 júniusában publikált, a magyar állami vállalatok átláthatósága és közzétételi gyakorlata című vállalati rangsorukban a Szerencsejáték Zrt. az összesített index alapján az első helyen végzett.

A megbízhatóság mellett legfontosabb értékünknek a fenntartható működésünket tartjuk. Ez olyan stratégiai irány a Szerencsejáték Zrt. életében, amely nem pusztán felelősségvállalási programokban jelenik meg, hanem a főtevékenységünkhöz, azaz a játékszervezéshez kapcsolódik, és a napi működésünket is áthatja. Társaságunk alapelvei között szerepel, hogy fokozott figyelmet fordít a játékfüggőség kockázatainak ismertetésére, a szenvedélybetegség megelőzésére és kezelésére, illetve az ezekkel kapcsolatos programok és kezdeményezések megismertetésére. Ennek a törekvésünknek egyik eredménye a Játék határokkal nevet viselő modellprogram, melynek fő célja, hogy felhívjuk az általános iskolai felső tagozatos és középiskolás korú fiatalok figyelmét a túlzásba vitt szerencsejáték veszélyeire. A 18-24 éves korosztályt is megcéloztuk felelős játékszervezési üzenetekkel, ezért vettünk részt egyetemi napokon és nyári fesztiválokon.

A játékosok bizalma és a fenntartható működés – ezek a Szerencsejáték Zrt. legfontosabb értékei. Kollégáimmal együtt a jövőben is készen állunk rá, hogy a kiváló üzleti eredmények megtartása mellett ezt a két értékünket tovább erősítsük.

A Szerencsejáték Zrt. 2011 óta számol be működéséről CSR jelentés formájában. 2012-től magyarországi viszonylatban az elsők között integrált formában, az üzleti és társadalmi felelősségvállalási eredményeket együtt mutatjuk be. Jelentéseink készítésekor a Global Reporting Initiative (GRI-Globális Jelentéskészítési Kezdeményezés) irányelveit alkalmazzuk, megfelelve annak az alapelvnek, hogy a jelentések átláthatók és nemzetközileg összehasonlíthatók legyenek. Idén a korábban követett GRI G3-as útmutatóról az új, G4-es generációra váltottunk, melyben a legfőbb változás az úgynevezett lényeges ügyek meghatározása és az ezekről való tájékoztatás.

A fentiek ismeretében kívánok jó olvasást, jelentés-tanulmányozást Mindenkinek!

Tisztelettel:

Dr. Braun Márton

elnök-vezérigazgató

Budapest, 2015. augusztus

Cégbemutatás

A Szerencsejáték Zrt. mint állami lottótársaság a törvényben biztosított kizárólagos joggal forgalmaz Magyarország területén sorsolásos játékokat (Ötöslottó, Hatoslottó, Skandináv lottó, Eurojackpot, Joker, Kenó, Luxor, Puttó, kaparós sorsjegyek) és totalizatőri fogadást (Totó, Góltotó), továbbá egyedül rendelkezik engedéllyel bukmékeri sportfogadás (Tippmix, TippmixPro) szervezésére. Játékszervezői tevékenységet csak Magyarországon végez, működése négy értékesítési régióban: Budapesten, Miskolcon, Pécsett és Szegeden központosul. Székhelye Budapest.

A Szerencsejáték Zrt. számokban
2012. 2013. 2014.
Munkatársak száma (fő) 1 486 1 509 1 542
Szerencsejáték árbevétel (millió Ft) 212 790 243 343 303 802
Alapjátékok száma (millió db) 1 238 1 430 1 855
Saját értékesítési pontok száma (db) 451 455 453
Egyéb (partneri) értékesítési pontok száma (db) 5 672 6 060 6 424

A hatályos jogszabályok szerint a Társaság vonatkozásában a tartós állami részesedés mértéke 100%, vagyis a Szerencsejáték Zrt. teljes mértékben állami tulajdonú. A tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét az állami vagyon felügyeletért felelős miniszter gyakorolja, aki ezen feladatát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül látja el.

Küldetésünk és értékeink

A Szerencsejáték Zrt. küldetése, hogy a hazai felnőtt lakosság szerencsejáték alapú szórakozási igényeit professzionálisan kielégítse a felelős játékszervezés szabta határokon belül, és eközben hozzájáruljon a nemzeti közkiadások finanszírozásához, a társadalmi értékteremtés folyamatához.

Kiemelt értékeink közé tartozik a fenntartható, mértéktartó növekedés, a felelős játékszervezés, a kiváló termék- és szolgáltatásminőség, a fogyasztói igény orientáció, a megbízhatóság és a társadalmi felelősség.

A szerencsejáték a szórakozás egy népszerű és általánosan elterjedt formája: a hazai felnőtt lakosság közel háromnegyede vásárolja termékeinket kisebb-nagyobb rendszerességgel. Emellett azonban fontos szem előtt tartani, hogy nem tekinthető normál kereskedelmi terméknek, hiszen a túlzásba vitt szerencsejáték által okozott játékfüggőség kockázata miatt közegészségügyi, közrendi, közbiztonsági veszélyt is jelenthet a társadalom számára. A veszélyt fokozza a szerencsejáték-piac globalizációja, a határon átnyúló játék terjedése, amely elsődlegesen a veszélyeztetett csoportok (pl. fiatalkorúak) védelme érdekében az állam illegális játékszervezők elleni határozott fellépését igényli. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy az illegális játék bevételkiesést is jelent a költségvetés számára. Az állami lottótársaság feladata, hogy lépést tartva a technológiai haladással lehetőséget teremtsen a biztonságos és mértéktartó játékra.

A Társaság tisztában van a magyarországi, a szerencsejáték-piac jelentős részére kiterjedő monopolhelyzetével; felismeri felelősségét a hazai játékszokások alakításában. Egyensúlyra törekszik a játékosok szórakozás iránti igényének kielégítése, a közrendi, közegészségügyi, társadalmi kockázatok mérséklése, valamint az adó- és profitérdekek között.

A játékainkkal kapcsolatos kommunikáció során pontos tájékoztatást nyújtunk, reális képet adunk a nyerési esélyekről. Nem sugalljuk, hogy a nyeremény a munkából származó jövedelem helyettesítője lehet. Játékosainkat nem ösztönözzük anyagi lehetőségeiket meghaladó költekezésre.

A társadalmilag kontrollált szerencsejáték-piac fenntartása érdekében együttműködünk a játékszokások alakulásában érdekelt más intézményekkel, kormányzati és felügyeleti szervekkel, a szerencsejátékok mentális hatását vizsgáló kutatóintézetekkel, gyógyító intézményekkel. Ezekről a jelentés további fejezeteinél részletesebben olvashatnak.

Szervezeti együttműködések, tagságok

A Szerencsejáték Zrt. az Európai Lottótársaságok Szövetségének (European Lotteries), illetve a Lottótársaságok Világszövetségének (World Lottery Association) tagja. Részt veszünk e szervezetek szakmai programjaiban a legjobb iparági módszerek és eljárások megismerése és alkalmazása érdekében. Iránymutatónak tekintjük a közösen kidolgozott értékrendet, amelynek középpontjában a társadalom számára történő sokoldalú értékteremtés áll.

Hazai szinten a szerencsejáték iparágnak jelenleg mértékadó saját szakmai szervezete nincs, azonban több olyan szervezet mellett is elköteleződtünk, amelyekhez tevékenységünk más aspektusai miatt kapcsolódunk. Évek óta szoros kapcsolatot tartunk fenn az Önszabályozó Reklám Testülettel (ÖRT), iránymutatásuk mentén végezzük reklámtevékenységünket. Társaságunk a Magyar Adományozói Fórum tagja. Részt veszünk az elnökség munkájában, illetve a jó gyakorlatok vállalatok közötti megosztásában.

Portfolió

A Szerencsejáték Zrt. 2014-ben a fővárosi Tropicana kaszinót üzemeltető Belvárosi Kaszinó Kft.-ben, valamint – az aktív tevékenységet nem folytató – az SZRT-Service Kft.-ben rendelkezett 100% tulajdonrésszel, továbbá 25%-ban kisebbségi tulajdonosa a soproni kaszinó koncesszióval rendelkező Pannon-Partner Befektetéskezelő Kft.-nek amely a soproni kaszinót működtető Soproni Casino Kft. alapítója. A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-t 2014 decemberében alapította a Szerencsejáték Zrt. A Nonprofit Kft. megalapításának célja a reklámcélú szponzoráció és a közcélú adományozás Szerencsejáték Zrt.-től elkülönült szervezése, egy független tanácsadó testület bevonásával.

Jelentésünk csak a Szerencsejáték Zrt.-re vonatkozó, nem konszolidált eredményeket tartalmazza. A jelentés összeállításáról bővebben a pdf anyag A jelentésről című mellékletben írunk.

A Szerencsejáték Zrt. portfoliója
Szerencsejáték Zrt.
Belvárosi Kaszinó Kft. (100%) SZRT-Service Kft. (100%) Pannon-Partner Befektetéskezelő Kft. (25%) Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (100%)

Vállalatirányítás, vezetés

Vállalatunk külső megítélésében kulcsszerepet játszik a bizalom. Ennek megteremtéséhez és fenntartásához biztos alapként olyan vállalatirányítási elvek szükségesek, amelyek biztosítják az átláthatóságot, szabályozottságot, a jogszabályoknak és egyéb kritériumoknak megfelelő működést.

Mint állami lottótársaság feladatának tekinti, hogy lépést tartva a technológiai haladással lehetőséget teremtsen a biztonságos és mértéktartó játékra Magyarországon. A Társaság üzletpolitikai célja az állami szabályozástól és tulajdonosi szándéktól függően a tevékenységi körének megfontolt, mérsékelt kockázattal járó diverzifikálása.

Fenntartható fejlődés

Értékeink között is megfogalmaztuk, és évek óta elkötelezettek vagyunk a felelős működés és fenntarthatóság iránt. 2010 óta külön szervezeti egység, a Társadalmi Felelősségvállalási Osztály végzi az ezzel kapcsolatos operatív tevékenységet. 2014-ben vállalatunk vezérigazgatója – számos hazai nagyvállalat vezetője mellett – aláírta a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) vezetői ajánlását a fenntarthatóság komplex értelmezésére, ezzel is megerősítve a vezetői elkötelezettséget.

Jogi megfelelés

Vállalatunknak megkerülhetetlen alapelve a törvénytisztelet. Az Etikai Kódex is rögzíti, hogy a cég tevékenysége minden elemében megfelel az érvényes hazai és európai szabályoknak. Csak jogszerűen szervezhető és tisztességes játékot kínálunk, fellépünk az illegális szerencsejátékok ellen, és korrekt magatartást tanúsítunk a legális versenytársakkal.

Játékaink pontosan szabályozottak, korrekt és biztonságos módon szervezettek. Nyereményigényléssel kapcsolatos jogvita, pereskedés elvétve fordul elő Társaságunknál, így e jogvitáknak a Szerencsejáték Zrt.-re nézve következményei lényegében nincsenek.

A NAV Szerencsejáték Felügyelet rendszeresen ellenőrzi működésünket és közel 6900 értékesítési pontból álló hálózatunkat. Az ellenőrzések eredményeiről bővebben a Gazdasági értékteremtés című fejezetben számolunk be.

Átlátható és etikus üzleti működés

A Szerencsejáték Zrt. elengedhetetlennek tartja, hogy munkavállalói munkaviszonyukat jogbiztonságban létesítsék és tartsák fenn. Ezt segíti elő a Kollektív Szerződés, amely egyértelműen tartalmazza a munkáltató és a munkavállalók jogait és kötelezettségeit. Hatálya alá tartozik – az elnök-vezérigazgató és a vezérigazgató-helyettes kivételével – az összes munkavállaló.

A Kollektív Szerződés kétoldalú megállapodás, így a Szakszervezettel egyetértésben módosíthatja csak a vezetőség. A Szakszervezet és az Üzemi Tanács képviseli a munkavállalók érdekeit a munkavégzés feltételeinek kialakításában, a bérek és juttatások meghatározásában, illetve ők biztosítják a munkatársak véleményének becsatornázását a vezetőség felé.

2007 óta az Etikai Bizottság is a munkavállalók rendelkezésére áll az etikai kérdések tisztázásában.

2014. január 1-jétől új Etikai Kódex lépett hatályba, mely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által ajánlásként kiadott Minta Etikai Kódex alapján, illetve szervezeti sajátosságaink figyelembe vételével született meg. Az új Kódex megismerése és az abban foglaltak betartása minden munkavállalónk számára kötelező érvényű, erről írásban nyilatkoznak valamennyien.

Az Etikai Kódex célja a munkavállalók vonatkozásában, hogy

 • rögzítse a rájuk vonatkozó erkölcsi magatartási szabályokat,
 • segítséget nyújtson ezek betartásához,
 • tájékoztassa a nyilvánosságot a munkatársaktól elvárható magatartásról,
 • védje a Társaság munkatársait a visszaélésekbe való bevonási kísérletektől, az önkényes munkáltatói intézkedésektől és a megalapozatlan felelősségre vonástól.

A Kódex deklarálja, hogy az esetleges visszaélést, vagy annak kockázatát jóhiszeműen bejelentő személyt a bejelentése miatt semmiféle hátrány nem érheti.

Cégünk saját magára vonatkozóan is megfogalmazza az etikus és átlátható üzleti működés követelményeit. Ezek között szerepel a törvénytisztelet mellett az adat- és titokvédelem, az etikus kapcsolat a játékosokkal, valamint a visszaélések kockázatának csökkentése.

Az Etikai Kódexet a Társaság rendszeresen, legalább háromévente felülvizsgálja. Az etikai szabályok betartása érdekében állandó tagsággal rendelkező Etikai Bizottság működik, amely évente jelentést készít az elnök-vezérigazgató számára. 2014-ben bejelentés alapján etikai eljárás nem indult.

Az Etikai Kódex nyilvános, honlapunkon olvasható. Itt jelentetjük meg közérdekű adatainkat is. A Transparency International magyarországi szervezetének iránymutatásait és az állami cégek átláthatóságával kapcsolatos felmérésük vizsgálati eredményeit felhasználva vállaltuk, hogy 2015 első félévéig weboldalunkon még több, a szervezet átláthatóságát szolgáló információt teszünk közzé, ideértve a beszerzési alapelveket, a korrupcióellenes irányelveket, illetve a kockázatkezelési alapelveket. A jelentés publikálásakor már a fejlesztés eredménye is látható: a 2015 júniusában publikált, a magyar állami vállalatok átláthatósága és közzétételi gyakorlata című vállalati rangsorukban a Szerencsejáték Zrt. az összesített index alapján az első helyen végzett.

Vezetőségünk 2014-ben

Igazgatóság

A Társaság ügyvezető szerve az Igazgatóság, melynek kizárólagos hatáskörébe tartozik az Alapító Okiratban (2015. március 23-tól az Alapító Okiratot Alapszabálynak nevezzük.) felsorolt ügyekben való döntéshozatal. A Társaság operatív irányítását a vezérigazgató végzi, aki egyben az Igazgatóság elnöke is. A vezérigazgatót a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. jelöli ki.

Név Pozíció
dr. Szentpétery Kálmán elnök
Kollár Károly Attila igazgatósági tag
Nánásy Csaba igazgatósági tag
Sebők Marianna igazgatósági tag

Felügyelőbizottság

A Társaság ügyvezetésének ellenőrzését a Felügyelőbizottság végzi, melynek egyharmadát a munkavállalók képviselői alkotják. A Felügyelőbizottság feladatait az Alapító Okirat és a Felügyelőbizottsági Ügyrend határozza meg.

Név Pozíció
Incze Zsolt István elnök
dr. Varga Edit felügyelőbizottsági tag (2014. szeptember 30-ig)
Mucsi Gyula felügyelőbizottsági tag
Kaiser Kornélia felügyelőbizottsági tag (2014. szeptember 30-ig)
Knapp István felügyelőbizottsági tag
dr. Turós Nóra felügyelőbizottsági tag (2014. október 20-tól)
dr. Kuczora Gergely Ákos felügyelőbizottsági tag (2014. október 20-tól)

Munkaszervezeti vezetők

A vezérigazgató a jogszabályok, az Alapító Okirat, valamint a Közgyűlés és az Igazgatóság határozatainak keretei között látja el feladatait, képviseli a Társaságot, és a leányvállalatok taggyűlésén az Alapító Okiratban meghatározott feltételekkel gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

A munkaszervezetünkben hat különálló igazgatóságon keresztül valósul meg az operatív működés. A vezérigazgató-helyettes egyben a Gazdasági Igazgatóság vezetője.

Név Pozíció
dr. Szentpétery Kálmán elnök-vezérigazgató
Szabóné Horváth Éva vezérigazgató-helyettes
Balogh Ádám marketing és kommunikációs igazgató
Cselovszki Zoltán kereskedelmi és játékszervezési igazgató
Dankó László biztonsági igazgató
dr. Horváth Edina jogi és ellenőrzési igazgató
Knuth Ábel informatikai igazgató

Érintettek és bevonásuk

Az aktuális hatások és kölcsönhatások, a cég működését befolyásoló tényezők reális feltérképezése céljából nagy hangsúlyt fektetünk érintettjeink pontos meghatározására és az érintetti kör időnkénti felülvizsgálatára. Projektjeink tervezésekor minden esetben meghatározzuk az adott projekt érintettjeit és érdekeltségük/érintettségük szintjét.

Az alábbi csoportokat határoztuk meg a Társaság érintetti csoportjaiként: tulajdonos; jogalkotók, hatóságok; média; iparági szervezetek; függőséggel és prevencióval foglalkozó szervezetek; civil szervezetek; versenytársak; beszállítók; játékosok; játékfüggők; fiatalkorúak; munkavállalók; értékesítő partnerek. Priorizálásuk két szempont alapján történik: az egyik tényező az érintettek befolyása a vállalatra, a másik pedig az adott érintetti csoport függősége vállalatunktól.

Érintettek priorizálása
Az érintett befolyása a vállalatra
alacsony magas
Az érintett függősége a vállalattól magas
 • civil szervezetek
 • függőséggel és prevencióval foglalkozó szervezetek
 • játékfüggők
 • játékosok
 • munkavállalók
 • értékesítő partnerek
alacsony
 • fiatalkorúak
 • versenytársak
 • természeti környezet
 • tulajdonos
 • jogalkotók/hatóságok
 • média
 • szakmai szervezetek
 • iparági szervezetek
 • beszállítók

Az érintettekkel való kommunikáció az adott érintetti csoportra testreszabottan, a kapcsolat jellegétől vagy a témától függően rendszeres vagy ad hoc párbeszéd formájában zajlik. Ezeket a pdf anyagban az adott érintetti csoportra (játékosok, munkavállalók, helyi közösségek, beszállítók, környezet) vonatkozó fejezeteiben , illetve a mellékletében részletezzük.

Szigorú iparági szabályozás

Az érintetti kapcsolatainkat alapvetően meghatározza, hogy egy hagyományosan állami kontroll alatt működő ágazatban, részletesen szabályozott feltételek között végezzük tevékenységünket. A szabályozások egyrészt a legfőbb érintetti csoport, a játékosok védelmét szolgálják, másrészt pedig a közcélra fordítandó bevételek feletti ellenőrzést biztosítják.

Az európai online szerencsejáték-piac szabályozási ellentmondásai

Az európai szerencsejáték-piac egyik legégetőbb problémája az online fogadóirodák ellentmondásos működése.

Az online fogadóirodák, bár rendelkeznek egy számukra kedvező adózási feltételeket nyújtó tagország vagy adóövezet játékengedélyével, tevékenységüket döntően olyan országokban fejtik ki, ahol jelenlétük nem legális, működésük az adott ország szabályozási hatóságai számára nem áttekinthető. Adózási szempontból előnyben vannak a helyi szolgáltatókkal szemben, illetve bővebb forrásokkal rendelkeznek piaci érdekeik érvényesítésére.

Az Európai Bizottság 2014 közepén elfogadott ajánlásában arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az online szerencsejáték szolgáltatásokra, illetve az ahhoz kapcsolódó felelős reklámozásra és szponzorálásra vonatkozó elvek elfogadása révén magas szintű védelmet biztosítsanak a fogyasztóknak, a játékosoknak és a kiskorúaknak. A 2014 novemberétől hatályos magyarországi távszerencsejáték szabályozás alapot teremt az illegális szervezőkkel és hazai segítőikkel szembeni hatékony fellépésre.

A hazai szabályozási környezet változása, az illegális fogadóirodák elleni fellépés

Társaságunk működése szempontjából egyfajta kockázatot jelent a hazai szerencsejáték-piaci szabályozás változékonysága. A hatályos szerencsejáték törvény (1991. évi XXXIV. törvény) a gyakori módosítások miatt szerkezetileg már nehezen kezelhető, és e változó szabályzási környezethez való alkalmazkodás a Szerencsejáték Zrt.-ét is folyamatosan kihívások elé állítja. A Társaság a hazai szerencsejáték-piac színvonalas kiszolgálása érdekében tevékenységi körének kiterjesztésére törekszik, és elkötelezett, hogy szakismeretével a szabályozási háttér megújításához is hozzájáruljon.

Az év folyamán a jogszabályok módosítása révén lehetővé vált a nemzetközi szerencsejátékok szervezésébe történő bekapcsolódás, így kerülhetett sor az Eurojackpot nemzetközi számsorsjáték hazai bevezetésére.

2014 novemberében született meg az a törvénymódosítás, amely alapján távszerencsejáték keretében sportfogadást kizárólag az állami játékszervező, kaszinó játékot pedig csak hazai kaszinóengedély birtokosa szervezhet. Az év közepétől a NAV Szerencsejáték Felügyelet több, engedély nélkül működő internetes fogadóiroda blokkolását rendelte el ismétlődően 90-90 napra.

A szabályozási környezetben jelentős változást jelent a kaszinópiac átalakulása. A törvénymódosítás alapján a 2015-ben az eddigieknél több, de legfeljebb 11, területileg arányosan elosztott kaszinó kaphat engedélyt. Mivel a Szerencsejáték Zrt. nem nyert koncessziót, korábbi kaszinónyitási terveink módosítására kényszerültünk.

Gazdasági értékteremtés

A Szerencsejáték Zrt. a korábbi stabilitásra, kockázatmentes üzemeltetésre törekvő állami vállalatból 2011-2014 között - alapértékeit megőrizve - dinamikusan fejlődő, innovatív vállalkozássá vált. A Társaság a szolgáltatás versenyképességének fenntartása érdekében intenzív technológiai fejlesztést valósít meg. A központi értékesítési rendszer 2015-ben lezáruló megújítása szolgáltatásunk további minőségi fejlesztésének alapjául szolgál. A fejlesztéshez kapcsolódik a teljes játékkínálat internetes és mobil elérhetőségének biztosítása. Innovatív szemléletünk eredménye az is, hogy modernizálódnak, arculatilag megújulnak lottózóink, fejlődnek az ügyfélkapcsolatok, az ügyvitel korszerűsítésével pedig közelebb kerülünk a papírmentes iroda megvalósításához.

Az innováció a gazdasági eredményeken is meglátszik: 2014-es árbevételünk rekord összegű, 303,8 milliárd forint, ami 24,8%-kal haladta meg 2013-as eredményünket. Az 1,855 milliárd darab eladott alapjáték szintén új rekord. Adózás előtti eredményünk 23,4 milliárd forint, melyből 15 milliárd forint osztalékot fizettünk a tulajdonosnak. Mérleg szerinti eredményünk közel 6 milliárd forint. (További részleteket a pdf anyag mellékletben található Eredménykimutatás és mérleg c. fejezet tartalmaz.) A rendkívüli eredményekhez hozzájárult a gyorsabb ritmusú játékok (a bukmékeri fogadások, a sorsjegyek és a Puttó) iránti növekvő érdeklődés, illetve a bevezetett új játékok és technológiai fejlesztések forgalomösztönző hatása.

A magyar gazdaság 2014-ben 3,6%-kal növekedett, amelyhez felhasználási oldalról a beruházások dinamikus emelkedése mellett a háztartások fogyasztásának emelkedése is hozzájárult. A kedvező piaci folyamatok következtében a fogyasztói árak stabilizálódtak, az éves infláció negatív (-0,2%). A kiskereskedelmi forgalom volumene 5,2%-kal haladta meg az előző évet. A felnőtt lakosság háromnegyede érdeklődik az állami szerencsejátékok iránt, a keresők száma és jövedelme visszahat a játékok iránti keresletre. Becsléseink alapján a felnőtt lakosság átlagos havi költése játékainkra több mint 3000 Ft/fő.

Termékeink és azok elérhetősége

2014 végén játékkínálatunk 12 önálló játékból állt, emellett az év folyamán összesen 18, egyidejűleg 10-12 elemű sorsjegy kollekció volt forgalomban. Októberben csatlakoztunk a velünk együtt már 16 európai országban, 31 lottótársaság által szervezett Eurojackpot nemzetközi lottójátékhoz.

Játékaink árban és típusban is széles választékban érhetőek el, így mindenki megtalálhatja köztük a számára érdekes szórakozási lehetőséget.

A hazai piac sajátossága, hogy a kereslet dinamikusan növekszik a bukmékeri fogadások, a gyorsabb ritmusú játékok és a sorsjegyek iránt, miközben a totalizatőr fogadások veszítenek népszerűségükből. A számsorsjátékok – elsődlegesen a hagyományos lottók – iránti kereslet stagnál, a magas főnyeremények forgalomnövelő hatása csökken. Ez indokolta, hogy a Szerencsejáték Zrt. több éve kereste a csatlakozási lehetőséget egy kiemelkedő nyereményeket ígérő nemzetközi lottójátékhoz.

Európában jelenleg három, több ország lottótársasága által közösen szervezett lottójáték működik, közülük a legfiatalabb a 2012-ben indult Eurojackpot. A Szerencsejáték Zrt. négy visegrádi ország lottótársaságával együtt 2013-ban meghívást kapott a játékhoz történő csatlakozásra. A sikeres felkészülés eredményeként 2014 októberétől bekapcsolódhattunk a játék szervezésébe.

Szintén nemzetközi együttműködés keretén belül 2014-ben a négy visegrádi ország lottótársasága közös sorsjegyet bocsátott ki, mely hazánkban a Nyerő Négyes nevet viseli.

Szerencsejáték árbevétel fő játékcsoportok szerint (milliárd Ft)

A számsorsjátékok forgalmát jelentősen befolyásolja az ún. halmozódás. Ha az adott héten valamelyik nyerőosztályban nincs egyetlen nyertes sem, akkor az arra a nyerőosztályra jutó nyereményalap-hányad a következő játékhét azonos nyereményalap-hányadát fogja növelni. A legszembetűnőbb az Ötöslottó halmozódása. A lottójátékoknál a gyakorlatban csak az első nyerőosztály nyereményei halmozódnak, mivel az egy sorsolásra beérkező alapjátékok nagy száma miatt a második nyerőosztályban gyakorlatilag minden sorsoláson születik nyertes.

Az Ötöslottón 2014-ben három alkalommal volt 1 milliárd forint feletti halmozódás. A legmagasabb összegű nyeremény a 3 milliárd forintot is meghaladta.

Kiterjedt értékesítési hálózatunk országos lefedettséget biztosít, termékeink interaktív módon (interneten, SMS-ben, bankautomatán és telefonon) is elérhetők. 2014-ben is jelentősen növekedett az így feladott játékok aránya. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend Okoslottó alkalmazásunk.

Értékesítési csatornáink fejlesztésénél elsődleges szempontunk, hogy a játékaink a lehető legkönnyebben elérhetőek legyenek a vásárlók számára. A mintegy 6 900, ezek között 4 450 terminállal ellátott értékesítési pontból álló hálózat részben saját, részben értékesítési partneri kezelésben működik.

A Szerencsejáték Zrt.-t elsősorban a saját üzletek reprezentálják, melyek minden nagyobb településen jelen vannak. 2014-ben összesen 281 saját lottózónk működött. Az év során megújult, új arculatot kapott több fővárosi és vidéki lottózó. 43 helyen nyereményinformációs és eredménykijelző monitorrendszert helyeztünk ki.

Legnagyobb értékesítési partnerünk a Magyar Posta több mint 2 600 és a Lapker több mint 400 értékesítési ponttal. Rajtuk kívül változatos, vegyes profilú üzletek szerepelnek partnereink között, több mint 3 400 eladóhellyel. Fontos megemlíteni, hogy sok Nemzeti Dohányboltban is jelen vannak termékeink. Év közben több trafikos jelentkezett terminál iránti igénnyel. Többségük számára az értékesítőhálózat optimalizálása miatt csak sorsjegyes értékesítési szerződést tudtunk felajánlani, így a csak sorsjegyet értékesítő pontok száma több mint 300 egységgel növekedett.

Az egyes szektorok hozzájárulása az árbevételhez, százalékban (2014)

A Szerencsejáték Zrt. tehát munkalehetőséget és bevételi forrást biztosít több ezer, a játékok értékesítésében közreműködő kiskereskedőnek, és az értékesítő partnerek mintegy 12 000 alkalmazottjának. Értékesítési partnereinkkel vállalkozói szerződést kötünk, és elvárásként fogalmazzuk meg feléjük terminálkezelő alkalmazottaik legális foglalkoztatását és a képzési lehetőségek biztosítását. Vállalatunk jelképes térítésért vagy egyes kiemelt partnerek esetén ingyenesen két tréningen való részvételt biztosít. A partnereink által fizetett jövedelem és a juttatások külön nem szabályozottak, erre a törvényi feltételek vonatkoznak.

A partnerekkel kötött szerződésben jelenleg nem szerepel a Társaságunk Etikai Kódexének elfogadására utaló elvárás. A 2014 decemberében lezajlott „Társadalmilag felelős munkáltató” audit során fejlesztési javaslatként vállaltuk, hogy az értékesítő partnerek számára kivonatot készítünk az Etikai Kódexünkből, amely a Társaságunk által legfontosabbnak tartott elvárásokat ezen csoport számára is követendőként rögzíti.

A NAV Szerencsejáték Felügyelet rendszeresen ellenőrzi értékesítési hálózatunkat. 2014-ben mindössze hat alkalommal szabott ki bírságot a Társaságnak címezve. Ebből egy alkalom volt a Társaságnál közvetlenül észlelt hiba: nyeremény kifizetéssel kapcsolatos vita, amely a jóváhagyott játéktervtől való eltérésnek minősült (350 000 Ft-os bírság). A többi esetben partnereink mulasztása volt az ok: a nyilvánosság nem megfelelő biztosítása, téves thermotekercs használata, illetve egy esetben 18 éven aluli kiszolgálása. A büntetések teljes összege 1 250 000 Ft volt. A partneri mulasztásokból eredő bírság összegét a kifizetés után átterheljük.

Bírságok, büntetések (ezer Ft)
2012.
400
2013.
1550
2014.
1250

Eredményes kaszinótevékenységünk lezárása

Kiemelkedő árbevételt ért el a Belvárosi Kaszinó Kft. Az adózás előtti eredmény 3,1 milliárd forint, az adózott eredmény 2,5 milliárd forint lett. Mindemellett játékadó formájában 2,4 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe. Osztalékként – mivel 2013-ban osztalékkivonás nem történt – 4,8 milliárd forint került kifizetésre. A kizárólagos állami tulajdonban töltött négyéves ciklusban, 2011-2014 között a kaszinótársaság összesen 6,3 milliárd adózás előtti eredmény mellett 6,7 milliárd forint játékadó- és koncessziós díj befizetést teljesített.

A Casino Sopron Kft. ügyfélkörét jelentős részben a határ közelében élő osztrák vendégek alkotják. 2014-ben a Társaság játékadó alapot képező árbevétele 2,7 milliárd forint, az adózás előtti eredmény 752 millió forint lett. A többségi tulajdonossal egyetértésben 720 millió forint osztalék került kifizetésre, amelyből a Pannon Partner Kft.-én keresztül a Szerencsejáték Zrt. tulajdonarányában részesedett.

A Belvárosi Kaszinó Kft. játékszervezési engedélye 2014. december 31-én lejárt, ezzel a kaszinótársaság befejezte aktív tevékenységét. A soproni kaszinó koncessziója 2015. december 31-ig érvényes.

Működésünk alapja: a játékosok bizalma

A Szerencsejáték Zrt. megalakulása óta élvezi a hazai játékosközönség bizalmát. Rendszeres kutatásokkal mérjük fel játékosaink vállalatról alkotott véleményét. A vállalattal kapcsolatos bizalmi index – amely a sorsolások megbízhatóságát, az adatkezelésbe és a nyeremények kifizetésébe vetett bizalmat, illetve a vállalattal kapcsolatos adatok hozzáférhetőségét vizsgálja – 2014 negyedik negyedévében 74 százalékos volt a megkérdezettek körében. Ezt a mutatószámot szeretnénk a továbbiakban javítani.

A közvetlenül ható és rendszeresen mért bizalomépítő elemek mellett több tényező is hozzájárulhat közvetetten a vállalat hírnevének erősítéséhez vagy éppen gyengítéséhez. Ezek közül kiemelendő a felelős játékszervezői gyakorlatunk és a munkatársaink elkötelezettsége, melyekről a jelentés további fejezeteiben bővebben beszámolunk. További tényezőként kitérünk még közösségi befektetéseinkre, beszállítói kapcsolatainkra, illetve a vállalat környezeti hatásaira.

Társaságunk számára a megbízhatóság vezérlő elv. Az állami tulajdonból fakadó felelősségünk, hogy a hazai felnőtt lakosság számára biztonságos és jogszerű játéklehetőséget kínáljunk. 2012 óta ISO 27001 és WLA SCS információbiztonsági auditnak vetjük alá rendszerünket.

Hitelesített sorsolások

A játékosok bizalmának megőrzése érdekében kiemelten fontos szempont, hogy a sorsolások tisztasága, hitelessége megkérdőjelezhetetlen legyen. Ugyan rendszerint felmerül néhány játékosban, hogy a sorsolások manipulálhatók, ennek természetesen semmilyen jogos alapja nincs. Sorsolásaink nyilvánosak, így az érdeklődők személyesen is meggyőződhetnek a biztonsági előírások komolyságáról. A NAV Szerencsejáték Felügyelet munkatársai 2014-ben 38 alkalommal összesen 108 sorsolást ellenőriztek személyesen, kifogást egyszer sem emeltek.

Sorsolási eszközeinket a Metrológiai Hatóság (korábban: Országos Mérésügyi Hivatal) engedélyezi és hitelesíti. A hitelesítési eljárásra kétévente kerül sor, amely során több száz próbasorsolást végeznek el és vizsgálják a nyerőszámok megfelelő matematikai véletlenszerűségét és az eszközöket. Az eljárás során vizsgálják a sorsoláshoz használt számgolyók fizikai tulajdonságait, például a golyók átmérőjét, a színüket, vagy azt, hogy össze lehet-e őket nyomni, esetleg lehetséges-e vízzel átitatni őket. Az ellenőrzéseket követően a számgolyókat leplombálva adják át nekünk. A plombát ezt követően kizárólag közjegyző jelenlétében lehet feltörni, illetve közjegyző jelenlétében használhatjuk az eszközöket. Sorsolás után a közjegyző újra lezárja a golyókészleteket.

Biztonságos adatkezelés

Az értékesítési folyamat egyik alapfeltétele az adatok biztonságának garantálása. Ha egyetlen rendszerszerű hiba is felmerülne ezzel kapcsolatosan, az alapjaiban rendítené meg a cégünk iránti bizalmat.

Az értékesítőhelyeken, lottózókban működő terminál a központi rendszerbe továbbítja a játék- és a fogadási adatokat. A központi rendszerben tárolt adatokról biztonsági mentések is készülnek. A tárolt fogadási adatok a sorsolás előtt 15 perccel online zár alá kerülnek: egy független, nemzetközi standardok szerint működő, minősített szolgáltató időbélyegzővel lezárja őket.. A fogadási adatok hitelesítése a törvényben meghatározott aláírási és hitelesítési módok legmagasabb szintű fokozatával történik. A sorsolást követően közjegyző közreműködésével és a NAV Szerencsejáték Felügyelet szúrópróbaszerű ellenőrzésével történik a fogadási adatok hitelességének vizsgálata.

Nyeremények biztos kifizetése

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez tartozó, állami tulajdonú vállalatként garantáljuk a nyeremények kifizetését. A nyeremények felvételére a játékosoknak a törvényben és a részvételi szabályzatban meghatározott időintervallumban van lehetősége. Ha a nyertes nem jelentkezik (legyen szó akár kis-, akár nagynyereményről), az át nem vett nyereménye főként külön sorsolások útján kerül visszaforgatásra, de felhasználható a nyereményalap megemelésére (dotáció) és a nyeremények kerekítésére is.

Az interneten regisztrált játékosaink számára kisnyeremények esetén automatikus nyeremény-átutalást biztosítunk.

Nyerteseink anonimitása

A nyeremények kifizetése szintén kényes, bizalmi kérdés. Ügyfeleink adatait diszkréten kezeljük - ez főként a nagynyeremények (a 200 000 Ft feletti nyeremények) esetén fontos játékosaink számára. Az értékesítőhelyeken az online terminál a nyertes átvételi igazolás beolvasásakor a pontos összeget nem írja ki, csak annyit, hogy az illető játékos nagynyereményt vagy akciós nyereményt ért el. A nyertesre vonatkozó adatokat valamennyi értékesítőhelyen üzleti titokként kezelik értékesítőink.

A nyereményátadáson a Szerencsejáték Zrt. részéről kizárólag az erre kijelölt személyek (2-3 fő) vehetnek részt, a nyertes kilétét tehát csak nagyon kevés, titoktartásra kötelezett munkatársunk ismeri.

Felelős játékszervezés és prevenció

A felelős játékszervezés olyan tudatos, a törvényi kötelezettségen is túlmutató tevékenységek összessége, amelyekkel igyekszünk megóvni játékosainkat a túlzásba vitt szerencsejáték káros következményeitől, annak ellenére, hogy játékaink nem elsősorban a veszélyes, addikciót elősegítő játékok. A Szerencsejáték Zrt. a felelős játékszervezést stratégiai iránynak tartja, melyhez a dolgozók mindennapi munkájuk során hozzájárulnak. Tevékenységünk megfelel a lottótársaságok nemzetközi szövetségei (EL, WLA) által kidolgozott felelős játékszervezési elvárásoknak.

Alapelveink

 • Rendszeres kutatásokat végzünk a szerencsejáték társadalmi hatásainak felmérésére.
 • Játékfejlesztésünk során előzetesen minősítjük kockázati szempontból a bevezetés előtt álló, illetve megújuló termékeinket.
 • Fokozott figyelmet fordítunk a játékfüggőség kockázatainak ismertetésére, a szenvedélybetegség megelőzésére és kezelésére.
 • 18 év alattiak számára szerencsejátékot nem értékesítünk, a kiskorúakat reklámtevékenységünkkel nem célozzuk meg.
 • A játékosokat segítjük a Részvételi Szabályok megismerésében, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a kockázatok megismerésével felelősségteljesebb döntést hozhassanak.
 • Elektronikus csatornáinkon biztosítjuk az önkorlátozás lehetőségét (beleértve az önkizárást is), valamint a figyelmeztető funkciók beállítását.
 • Értékesítőink számára tiltjuk a szerencsejátékok hitelre történő árusítását, illetve a nyeremény megosztására vonatkozó megállapodást.

Együttműködő partnerek

2014-ben megújítottuk együttműködésünket a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI), így a szervezet honlapján továbbra is elérhető a játékfüggőségi aloldal (www.eski.hu/jatekfuggoseg/) és a Dr.Info szolgáltatás (http://doktorinfo.hu). Szintén szerződést kötöttünk az ELTE szerencsejátékos segélyvonalát üzemeltető Pro Psychologia Alapítvánnyal, így a játékfüggőségi problémákkal küzdők és azok családtagjai számára e-mailben, telefonon, illetve személyesen is segítséget tudnak nyújtani.

Az Önszabályozó Reklám Testülettel (ÖRT) való kapcsolatunk is hosszú múltra tekint vissza. Reklámjaink kreatív tervezési folyamatába minden esetben külső kontrollként bevonjuk az ÖRT-t is.

Termékismertetés, edukáció

Játékismertető füzetek és videók biztosítják, hogy a játékosok megismerhessék az egyes játékok tulajdonságait, nyerési esélyeiket. Az Eurojackpot játék 2014-es bevezetésekor Hogyan játsszunk Eurojackpotot? címmel játékismertető füzetet adtunk ki, illetve a Lottóakadémia sorozat folytatásaként új, nemzetközi játékunkról is infóvideót készítettünk.

Maradjon játék! nevű információs kiadványunk szükség esetén játékosaink rendelkezésére áll az értékesítőhelyeken. Minden értékesítési pontunkon megjelenik a figyelmeztető felhívás, mely szerint „A szerencsejátékban 18 éven aluli személyek nem vehetnek részt”, illetve „A túlzásba vitt szerencsejáték mentálhigiénés problémákat okozhat, illetve szenvedélybetegség kialakulásához vezethet”.

A Maradjon játék! füzet mellett információkkal látjuk el a www.maradjonjatek.hu weboldalt, és a játékfüggőséggel kapcsolatos híreket megjelentetjük a Szerencsejáték Zrt. saját internetes oldalán is.

Prevenciós programjaink

Játék határokkal

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) és a Szerencsejáték Zrt. 2012-ben egy prevenciós modellprogramot indított el, amelynek alapvető célja, hogy felhívja az általános iskolai felső tagozatos és középiskolás korú fiatalok figyelmét a szerencsejáték veszélyeire. A Játék határokkal nevet viselő modellprogram preventív elemét kiegészítik a szerencsejáték-függőknek és hozzátartozóiknak tartott csoportfoglalkozások is.

A program 2014-ben négy debreceni iskolában folytatódott. Márciusban plakát pályázatot hirdetettünk, amelyre több mint 60 alkotás érkezett. A munkákat egy díjátadóval egybekötött kiállításon mutattuk be.

2014 nyarán a bevált gyakorlat nyomán egyhetes nyári tábort szerveztünk a programban résztvevő diákok számára, melynek keretében 15 fiatal játékokon, beszélgetéseken keresztül járta körül a szerencsejáték témakörét. 2014 júliusában saját tematikus sátorral jelent meg a Játék határokkal program a debreceni Campus fesztiválon, mellyel közel 400 fiatalt sikerült elérnünk.

A modellprojekt kétéves eredményeit bemutató záró konferenciára októberben, Debrecenben került sor összesen 100 pedagógus, szociális munkás, illetve további érdekelődők részvételével.

A két év mérlege jól mutatja, hogy a Játék határokkal modellprogram sikeresnek bizonyult, ugyanis a mérések 20 %-kal javuló tendenciát mutattak a függőség veszélyeiről megszerzett tudásanyag mértékében, míg a gyakori szerencsejáték veszélyességének megítélése 10%-ot, az időnkénti szerencsejáték veszélyességének megítélése 5%-ot nőtt a foglalkozások hatására a prevenciós programban résztvevők körében.

Az év végén a program kiterjesztéséről döntöttünk, így 2015-2016-ban 10 helyszínen folytatódhat a munka.

Függőkert

Prevenciós tevékenységünk új irányt vett a tavalyi évben: az általános és középiskolások mellett 2014-ben a játékfüggőség szempontjából még szintén veszélyeztetettnek minősülő 18-24 éves korosztályt is megcéloztuk felelős játékszervezési üzenetekkel.

Öt különböző helyszínen (Budapesten és vidéken egyaránt) vettünk részt egyetemi napokon és fiatalokat célzó fesztiválokon. A függőség témáját játékos formában dolgoztuk fel, egy úgynevezett Függőkertben lehetett ismerkedni az egyes játékok veszélyességével, emellett vendégelőadóként – a médiából már ismert – Dr. Csernus Imre és Dr. Zacher Gábor beszélt a fiataloknak. A programsorozat szeptemberben zárult, és minden helyszínen sikeresnek bizonyult. Megjelenésünkkel közel 2100 fesztiválozót sikerült megszólítanunk. Az ELTE segélyvonal munkatársai is erősítették a tematikus programunkat, a standunkon személyesen is elérhetőek voltak az érdeklődők számára.

Munkatársaink és ösztönzésük

A szerencsejáték szervezés speciális szaktudást igénylő tevékenység, ezért rendkívül fontos számunkra, hogy magasan képzett, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársainkat megtartsuk. Ehhez elengedhetetlen, hogy megfelelő munkakörülményeket és egyenlő esélyeket biztosítsunk számukra, odafigyeljünk a munka-magánélet egyensúlyára, megfelelő béreket és juttatásokat biztosítsunk, illetve képzésekkel segítsük munkatársaink szakmai fejlődését.

Kollégáink száma 2014. év végére meghaladta az 1 500-at, melynek legnagyobb részét az értékesítésben dolgozók teszik ki.

Munkatársak számának alakulása 2012. 2013. 2014.
vezetők 65 69 71
férfiak 39 42 43
nők 26 27 28
adminisztrációban dolgozók 555 560 581
férfiak 277 281 294
nők 278 279 287
lottózói dolgozók 699 707 723
férfiak 114 116 114
nők 585 591 609
sorsjegy értékesítők 167 173 167
férfiak 37 38 37
nők 130 135 130
összesen 1 486 1 509 1 542

A munka díjazásának meghatározásakor alapelvünk az egyenlő bánásmód is. A férfiak alapfizetésének a nők alapfizetéséhez viszonyított aránya 2014-re csökkent.

A férfiak és a nők alapfizetésének egymáshoz viszonyított aránya (ffi/nő) 2012. 2013. 2014.
vezetők 113% 112% 112%
adminisztrációban dolgozók 105% 107% 103%
lottózói dolgozók 100% 100% 100%
sorsjegy értékesítők 100% 100% 100%

A Szerencsejáték Zrt. hagyományosan nagy figyelmet fordít munkavállalói jóléti és szociális ellátására.

A teljesítmény értékelése kétféle módon történik: míg bizonyos (alapvetően az értékesítéshez kapcsolódó) munkakörökben a fizetés egy része teljesítménybérként jelenik meg, a többi esetben a vállalat üzleti eredményességének függvénye a kollégák anyagi ösztönzése.

Az esélyegyenlőségi tervben megjelenő intézkedések:

 • részmunkaidős foglalkoztatás
 • munkahelyi környezet javítása
 • kismamáknak, nyugdíjba vonulóknak, szociálisan rászorulóknak, fogyatékkal élőknek szóló információk
 • akadálymentesítés
 • szakmai gyakorlati hely biztosítása a kollégák gyermekei részére
 • jogi tanácsadás
 • pénzügyi tudatossági tanácsadás

Részmunkaidőben dolgozó munkatársaink számára arányosítva nyújtjuk ugyanazokat a juttatásokat, mint amilyeneket teljes munkaidős kollégáink kapnak. 2014-ben 420 részmunkaidős munkatársat foglalkoztatott vállalatunk, ami a teljes munkavállalói létszám több mint egynegyede.

A cafeteria rendszerből (Erzsébet utalvány, önkéntes egészségpénztári szolgáltatás, önkéntes nyugdíjpénztár, SZÉP kártya, helyi utazási bérlet és lakáshitel törlesztés) a meghatározott éves értékhatár erejéig a munkatársak egyéni igényeik – élethelyzetük, fogyasztási szokásaik, egészségi állapotuk – szerint állíthatják össze béren kívüli juttatásaikat. 2014 tavaszától a munkáltatói szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítási csomaghoz kapcsolódóan munkatársaink egészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

A már nagy hagyományokkal rendelkező év végi rendezvényen kerülnek kiosztásra az adott év legjobb teljesítményeiért járó díjak és elismerések. A vezérigazgatói, igazgatói és régiós dicséretek és elismerések mellett itt kerül átadásra a „Szerencséért” emlékérem, a „Kiváló partner”, az „Év önkéntese” és az „Év fiatal tehetsége” kitüntetés.

Fontosnak tartjuk a képzettségnek, képességeknek megfelelő munkaköri feladatok meghatározását, melyek összhangban vannak a szervezet és a munkavállaló szakmai fejlődési igényeivel. Leírt karriertervek nem készülnek a munkavállalók számára, de a gyakorlatban már kialakult néhány „kis karrier út”, amely mutatja a cégen belüli továbblépés irányait. Így a lottózóban eladóként dolgozók számára van lehetőség a régióközpontokba kerülni, és ott az értékesítés szervezésében dolgozni. A cégnél már tapasztalatot szerzett kollégák továbblépését más, nagyobb kihívást jelentő munkakörbe a szükséges képzés támogatásával, tanulmányi szerződéssel is ösztönözzük.

Képzés, fejlesztés

Munkatársaink speciális szaktudást igénylő képzése a Szakmai Képzési Szabályzat szerint történik.

A legösszetettebb képzést az értékesítésben dolgozó munkatársaink kapják. Munkaszerződésüknek megfelelően érvényes vizsgákkal kell rendelkezniük a terminálkezelés, az ügyrendi, pénz- és értékkezelési valamint a biztonsági kérdések terén. Képzésük felújító vizsgákkal, készségfejlesztő tréningekkel egészül ki, illetve új termék bevezetését megelőzően egy vizsgával záruló oktatáson is részt kell venniük. A 2014-es év egyik kiemelt oktatási feladata az Eurojackpot forgalmazására történő felkészítés volt.

Az adminisztrációban dolgozó pályakezdő munkatársaink beilleszkedését esetenként gyakornoki program keretében segítjük. A program lehetőséget biztosít arra, hogy a cégünkhöz érkező új kollégák mielőbb megismerjék a szervezet működését, az egyes igazgatóságok tevékenységét, illetve az értékesítési folyamatot.

Minden munkatársunk rendszeresen vesz részt felelős játékszervezési képzésen.

A nemzetközi szakmai konferenciák szintén remek lehetőséget biztosítanak számos munkatársunknak a külföldi lottótársaságok „jó gyakorlatainak” megismerésére, kapcsolatok építésére és mélyítésére.

Hátrányos helyzetűek foglalkoztatása

A Szerencsejáték Zrt. felelős munkáltatóként fontosnak tartja, hogy részt vegyen a társadalmi problémák megoldásában. Ezért kezdtük el 2003-ban a kizárólag megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató sorsjegy értékesítő hálózat kiépítését. A közel 170 főre bővült hálózat kollégáink társadalmi integrációját segíti elő. A sorsjegy értékesítő hálózat kialakításával, üzemeltetésével és fejlesztésével kapcsolatos feladatokat olyan társadalmi célú küldetésnek tekintjük, amellyel példát mutathatunk más vállalatok számára is. Ennek elismeréseként több éve büszkén viseljük a „Fogyatékosság-barát munkahely” minősítést.

Munkatársainkkal országszerte több mint 100 helyszínen találkozhatnak a játékosok. A sorsjegyek értékesítésre szolgáló pultok jellemzően élelmiszerüzletek, áruházak előtereiben és egészségügyi intézményekben helyezkednek el.

2014-ben új fogyatékossági csoporttal (siketek és nagyothallók) bővítettük a sorsjegyárusító hálózatot. Egy pilot program keretében két hallássérült személyt foglalkoztattunk fél éven keresztül, akiket a sikeres együttműködésnek köszönhetően már állandó munkatársaink közt üdvözölhetünk. A csatlakozásukat megelőzően a velük kapcsolatba kerülő munkatársak számára érzékenyítő tréninget szerveztünk.

Munkabiztonság

Minden dolgozó – munkakörtől függetlenül – munkavédelmi oktatáson vesz részt. Az értékesítésben dolgozó munkatársak számára külön őrzés-védelmi szabályzat írja le, hogy rendkívüli események (pl. rablás) esetén hogyan kell eljárniuk. A rendkívüli események megelőzését, illetve kezelését biztonságtechnikai eszközökkel is biztosítjuk, pl. időzáras védelemmel ellátott valutabox, páncélszekrény, bankjegyellenőrző készülék.

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy biztosítsuk az egészséget nem károsító munkahely feltételeit. A munkavédelemmel összhangban fontosnak tartjuk a foglalkozás-egészségügy kérdéseit, kiemelten a képernyő előtti munkavégzést. A vállalat kétévente támogatást nyújt a monitor előtt munkát végző kollégáknak védőszemüveg készíttetéséhez.

Munkatársaink testi egészségének megóvása mellett lelki épségük megtartása is fontos feladat. Ezért tartjuk kiemelkedően fontosnak, hogy tisztában legyenek a szerencsejáték-függőség kockázataival, a megelőzés és a kezelés lehetőségeivel. Ennek érdekében az intraneten, illetve a Szerencselevelekben is időről időre foglalkozunk a problémával, továbbá évente biztosítjuk az értékesítésben dolgozó kollégáknak a játékfüggőségben való érintettség és veszélyeztetettség tesztelésének lehetőségét.

Munka és magánélet egyensúlya

A munkatársaink és szűk családjuk számára szervezett programok segítenek megszüntetni a munka és a magánélet közti éles határvonalat. Ilyen rendezvényünk a Mikulás ünnepség, illetve a több régióban és helyszínen megtartott gyermeknapi programsorozat, valamint a vállalati sportnap. Vállalatunk leányfalui üdülője kedvezményes áron biztosít pihenési lehetőséget munkatársainknak. A rekreációs programok igénybe vételét támogatja cafeteria rendszerünk is.

A szülési szabadság után visszatérő kollégák foglalkoztatását, gyakran saját kérésre, részmunkaidőben biztosítjuk.

Igény esetén lehetőséget biztosítunk stresszkezelő tréningen való részvételre. 2014 folyamán is sor került ilyenre, ahol többségében az ügyfélszolgálaton dolgozó munkatársaink vettek részt.

Belső fejlesztések

Az alapvetően hierarchikus felépítésű és nagy létszámú munkaerőt foglalkoztató szervezetünkben a munkafolyamatok megkönnyítése és a hatékonyság növelése érdekében a belső fejlesztéseket – az Igazgatóság által jóváhagyott – stratégiai projektek vagy kiemelt munkafeladatok keretében hajtjuk végre. A működést jól átlátható szabályokkal igyekszünk mindenki számára világossá tenni.

2014-ben megújult intranetünk, amely a vállalaton belüli kommunikáció egyik legfontosabb eszköze. A vállalati élet főbb hírei, eseményeinek megjelenítése mellett a fejlesztésnek köszönhetően közös munkára is alkalmassá vált.

A különböző szakterületek munkájának megismerése érdekében 2014-ben szakmai napokat szerveztünk: az Odds Központ munkájába és a sorsolásoknak helyet adó stúdióba nyerhettek betekintést az érdeklődő kollégák.

2014-ben első alkalommal vettünk részt az AON-Hewitt által szervezet „Munkahelyi Videó” kampányban (MuVi), amelynek elsődleges célja, hogy teret és motivációt adjon a magyarországi vállalatoknak, hogy kinyissák kapuikat és megmutassák magukat munkahelyként is. A Szerencsejáték Zrt.-t bemutató kisfilm a szakmai zsűri különdíját nyerte el.

Közösségi befektetések, támogatások

Az állami szerencsejátékok játékadójának kétharmada törvényben meghatározott közösségi célra kerül felhasználásra. A 2014. évi befizetés alapján az Ötöslottó játékadójának 90%-a, azaz 11 milliárd forint a Nemzeti Kulturális Alap, a Hatoslottó játékadójának 80%-a, azaz 4,3 milliárd forint a Magyar Nemzeti Filmalap forrásait bővíti. A tulajdonos kezdeményezésére a Társaság 2014-ben két alkalommal, összesen 1,1 milliárd forint társasági adóból leírható, és 157 millió forint kiegészítő támogatásban részesítette a Magyar Nemzeti Filmalapot.A sporttörvény alapján az állami szerencsejátékok játékadójából 7,2 milliárd forint jut a nemzeti sportmozgalom támogatására az állami költségvetésen keresztül. Ezek felhasználására Társaságunknak nincs ráhatása.

A tulajdonos által meghatározott tervezett árbevétel 0,75%-a adományra, valamint szponzorációra fordítható. A támogatott célokról és összegről egy külső szakértőkből álló, független tanácsadó testület javaslata alapján az elnök-vezérigazgató döntött 2014 során. 2015 év elejétől támogatási tevékenységünk az újonnan alapított Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. hatáskörébe került.

Közvetlen támogatások (millió forint)

2014-ben 125 adomány és 21 szponzori szerződés jött létre, melyekkel kiemelten a kultúrát, oktatást és egyéb közhasznú célokat, az egészségügyet és a sportot támogattuk.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel több éve működünk együtt az egyéni szociális kérelmek támogatásában. A beérkező kérelmeket minden esetben továbbítjuk a segélyszervezetnek, akik alapos háttérvizsgálatot követően döntenek a (nem pénzbeli) segítségnyújtás módjáról. 2014-ben 516 megkeresést továbbítottunk, melyek alapján megközelítőleg 2 000 - 2 500 napi gondokkal küzdő rászoruló számára tudtunk közösen segítséget nyújtani.

Önkéntes programok

Társadalmi elkötelezettségünk részeként kezeljük a munkatársaink által végzett önkéntes tevékenységet is.

A 2014-es év elejétől új típusú vállalati önkéntességi programot indítottunk Adj bele! néven. A program újdonsága, hogy a munkatársak saját egyéni vagy csoportos kezdeményezéseiket valósíthatják meg, általuk választott területeken. Az egyes vállalások nyilvánosságot kapnak, kihelyezésre kerülnek az ún. ígéretfalra, hogy így inspirálják vagy késztessék csatlakozásra a többi kollégát is.

Az Adj bele! program a kezdetektől megmozgatta kollégáinkat, és a program lezárásáig, azaz október végéig közel 110 vállalás érkezett, melyek nagy részben, közel 90%-os arányban teljesültek. A jótétemények között számos állatmenhelyi, gyermekekkel kapcsolatos (intézmények felújítása, ruhaadományok), illetve környezetvédelmi program szerepelt, de sokan vállaltak véradást is munkatársaink közül.

A nagy sikerre való tekintettel 2015-ben újításokkal, és az első év tapasztalatainak beépítésével folytatjuk az Adj bele! programot.

Központilag szervezett önkéntes programként novemberben csatlakoztunk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület élelmiszergyűjtő akciójához. Ennek keretén belül egy vecsési karitatív szervezettel közösen 20 munkatársunk dolgozott azon, hogy adományra buzdítsa a vecsési Tesco vásárlóit. Az önkéntes akció során két nap alatt 2 245 kg tartós élelmiszert sikerült összegyűjtenünk, amelyet a helyi rászorulók között osztottak szét.

Az év végi karácsonyi jótékonyság immáron hagyománnyá vált Társaságunknál, így 2014-ben sem maradt el a vállalati szintű megmozdulás. Ezúttal gyermekotthonok számára szerveztünk használati tárgy-, ruha- és játékgyűjtést Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Budapesten egyaránt. Kollégáink számos új vagy jó minőségű használt ajándékot hoztak a gyermekotthonok számára, és az elszállításban is szerepet vállaltak.

Sorsjegyeink jó ügyek szolgálatában

A Szerencsejáték Zrt. már több alkalommal bocsátott ki olyan sorsjegyet, melynek bevételéből hasznos közösségi kezdeményezéseket segített.

2014-ben a Balaton elnevezésű sorsjegyünk bevételéből nettó 2 millió forinttal a Siketvakok Országos Egyesületét, a Boldog karácsonyt! sorsjegy kapcsán nettó 6 millió forinttal a Bátor Tábor Alapítványt támogattuk.

Beszállítói kapcsolatok

Termékkínálatunk jellegéből adódóan alaptevékenységünkhöz kapcsolódó informatikai beszállítóként viszonylag kevés, a nemzetközi szerencsejáték iparágban is elismert, globális jellegű szolgáltató jöhet számításba. A Scientific Games (SG) és a GTECH a világ legnagyobb szerencsejáték szállítói közé tartoznak. Mindkét vállalat rendelkezik ISO27001 és WLA/SCS biztonsági tanúsítványokkal.

Az SG hazai leányvállalata több mint 20 éve a Szerencsejáték Zrt. partnere. Ők végzik – az életciklusa végén járó – jelenlegi központi értékesítési rendszerünk informatikai támogatását, illetve ők nyerték el a 2015-ben induló új központi rendszer szállításának jogát.

A 2013-ban elindult különálló internetes sportfogadási rendszerünk (TippmixPro) informatikai szállítója (és a rendszer támogatója) a GTECH.

A kaparós sorsjegyek gyártóinak kiválasztása külön eljárásban történik. A megrendelések három akkreditált sorsjegygyártó – a Scientific Games International (SGI), az IGT (korábban GTECH) Corporation és a Pollard Banknote – között oszlanak meg. Az akkreditáció során a gyártóknak meg kell felelnie a vállalatunk által támasztott minőségi és biztonsági kritériumoknak:

 • a sorsjegyek szigorúan előírt feltételek szerint legyenek legyártva,
 • jól kaparható és biztonságos fedőréteggel rendelkezzenek,
 • a fedőréteg eltávolítása nélkül ne legyen megállapítható, hogy nyertes-e a sorsjegy, valamint
 • a sorsjegyeket számítógép által vezérelt zárt nyomdai technológiával nyomtassák.

Sorsjegygyártóink a magas minőség és a biztonságos gyártástechnológiai eljárások mellett nagy figyelmet fordítanak az innovációra és a környezettudatosságra is. Utóbbiról a Környezeti hatások című fejezetben is beszámolunk.

Nemzetközi beszállító partnereink foglalkoztatási gyakorlatára nincs befolyásunk, de az iparág magas szakmai követelményei miatt fel sem merülhet jogi, illetve emberi jogi probléma.

A fent említett nemzetközi cégeken kívül hazai beszállítókkal dolgozunk: közel 1000 hazai beszállító partnerrel volt szerződésünk 2014-ben.

Az értékesítési pontokon történő eladáshoz elengedhetetlen a legfontosabb alapanyagokkal való ellátás, így az átvételi igazolások nyomtatásához szükséges thermotekercsek és a játékba küldést támogató segédszelvények biztosítása. Ezek előállítására biztonsági megfontolásból két gyártóval, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-vel, valamint a Díjbeszedő Nyomda Zrt.-vel volt 2014-ben érvényes szerződésünk. A leszállított termékeket minden egyes szállítás alkalmával informatikai tesztelésnek vetjük alá.

További nagy értékű szerződéseink közé tartoznak a kreatív tervezésre, műsorkészítésre, médiavásárlásra, piackutatásra, telekommunikációs és közüzemi szolgáltatásokra vonatkozó megállapodások.

Szerződéseinkben egyelőre nem fogalmazunk meg beszállító partnereink jogszerű és etikus működésére vonatkozó elvárást, azonban a nagyobb értékű szerződések megkötését megelőzően Társaságbiztonsági Osztályunk ellenőrzi a leendő partnerekről rendelkezésre álló információkat.

Környezeti hatások

A fenntartható fejlődés érdekében belső folyamataink fejlesztése során is szem előtt tartjuk a környezeti szempontokat.

Sorsjegyeink alapanyaga felelős és fenntartható erdőgazdaságból származik. A megbízott sorsjegynyomdák környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkeznek, az általuk felhasznált (vízbázisú és UV fénnyel kezelt) festék és a csomagolás környezetbarát. Az elkészült sorsjegyek teljes mértékben újrahasznosíthatóak.

A szelvénytartó tokok gyártásához felhasznált fólia nem tartalmaz nehézfémeket és környezetre ártalmas anyagokat. A kész szelvénytartó mindkét oldala többrétegű fólia, így a nyomtatáshoz használt festék semmilyen formában nem érintkezik a felhasználóval.

Az irodai papírfelhasználás csökkentése érdekében 2014-ben elektronikus dokumentumkezelő rendszert vezettünk be. Szintén a papírfelhasználás visszaszorítását segíti a partnereink számára készült Értékesítés Támogató Oldal, valamint a papíralapú ellenőrzési dokumentumok kiváltása táblagépes alkalmazással. Ezeknek a fejlesztéseknek a hatása a későbbiekben lesz kimutatható.

Irodaházainkban – a kollégák környezettudatosságának hatására – évről évre növekszik a szelektív hulladék mennyisége.

További környezeti mutatószámainkban (CO2 kibocsátás, villamosenergia-felhasználás, gáz- és vízfogyasztás) enyhe csökkenést tapasztalunk, ami részben a gépteremben lévő hűtésrendszer átalakításának, valamint több lottózó korszerűsítésének köszönhető. Azonban érdemes megjegyeznünk, hogy ezen értékek alakulását jelentősen befolyásolhatják az időjárási tényezők is, így tendenciáról egyelőre nem beszélhetünk.

Az elmúlt év során sem fordult elő kármentesítést igénylő eset vagy határérték feletti kibocsátás, így környezetvédelmi bírságot vagy büntetést sem fizettünk, másféle (nem pénzügyi jellegű) szankció sem volt. A kazánok által kibocsátott légszennyező anyagok után levegőterhelési díjat (LTD) fizet a cég.

A környezetvédelmi termékdíjat a megrendelésünkre gyártó cégek áthárítják, így indirekt módon továbbra is környezetvédelmi kiadásként jelenik meg számunkra. A reklámhordozók, Szerencsemix újságok, eredményközlő plakátok, Részvételi Szabályzatok, segédszelvények, thermotekercsek, sorsjegyek, illetve azok fa és fólia csomagolóanyagai után így megfizetett termékdíj értéke 2014-ben több mint 45 millió forintot tett ki.

Papírfelhasználás (kg) 2012. 2013. 2014.
40 130 36 334 36 874
Szelektív hulladék mennyisége (kg)
Papírhulladék 33 247 31 398 48 310
PET palack 718 551 642
Egyéb szelektív hulladék 8 535 5 877 25 200
Villamosenergia-felhasználás (GJ)
18 018 18 156 17 494
Gázfogyasztás (GJ)
12 742 12 972 10 523
Vízfogyasztás (m3)
11 540 11 707 11 472
CO2 kibocsátás (tonna)
Közvetett 1 826 1 840 1 774
Közvetlen 729 742 602
Környezeti kiadások (e Ft)
Büntetés, bírság 0 0 0
Levegőterhelési díj 14 8 9
Környezetvédelmi termékdíj 29 114 29 401 45 886