Kezdetek – Karitatív Hálózatunk indulása

A nemzeti lottótársaság az ezredfordulót követő években új versenypiaci kihívásokkal szembesült. A piaci lehetőségek bővülése, illetve a játékosok igényeinek való megfelelés érdekében termékpalettája szélesítésébe, és értékesítő hálózatának bővítésébe kezdett. Társaságunk sorsjegycsaládja gyors fejlődésnek indult, amely új, testreszabott értékesítési megoldások bevezetését, valamint addicionális munkaerő bevonását is szükségessé tette országszerte. Miután felelős munkáltatóként vállalatunk kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy részt vállaljon a társadalmi problémák megoldásában, ezért a fenti célt is szem előtt tartva 2003-ban kizárólag megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató sorsjegy-értékesítő hálózatot hozott létre.

A jövőbemutató lépés szervesen illeszkedik a nemzetközi trendbe is. Az európai nemzeti lottótársaságok életében több évtizedes múltra tekint vissza a fogyatékossággal élő személyek társadalmi integrációját elősegítő foglalkoztatás, amit a befogadó szemlélet, illetve az egyenlő foglalkoztatási esélyek biztosítását célzó gyakorlatok vállalati és vezetési kultúrában történt megjelenése és megerősödése tett lehetővé. A folyamatot az is támogatta, hogy a szektor által kínált, elsősorban értékesítési munkahelyek optimális lehetőséget nyújtanak a megváltozott munkaképességű emberek rugalmas alkalmazására.

Az Európai Lottószövetség tagjai részére ajánlásokat fogalmaz meg a témában, a bevezetést elősegítendő pedig jó gyakorlatokat és példákat is megoszt a vállalatokkal, így a Szerencsejáték Zrt. számára is elérhetővé váltak az indulásnál az elsősorban Nyugat- és Dél-Európából származó hasznos tapasztalatok. A magyarországi bevezetéshez a legtöbb segítséget a spanyolországi ONCE (Spanyol Vakok Nemzeti Szövetsége) által irányított helyi szerencsejáték szervező vállalat nyújtotta, amely 20 ezer fogyatékossággal élő személynek biztosít állást Spanyolországban.

Társaságunk dolgozóinak közel 10%-a megváltozott munkaképességű munkavállaló.

A karitatív célú sorsjegy-értékesítő hálózat fenntartásával olyan megváltozott munkaképességű embereknek biztosítunk munkalehetőséget, akik már évek óta nem találtak munkát és emiatt korábbi sikeres életükben kedvezőtlen változás állt be. Jelenleg több mint 160 mozgáskorlátozott, siket, nagyothalló, valamint tartós egészségkárosodás miatt megváltozott munkaképességű személy dolgozik karitatív sorsjegy-értékesítő hálózatunkban közel 70 magyarországi város 126 értékesítő pontján akadálymentes környezetben. Így értékesítési csapatunk 18 százalékát, míg vállalatunk teljes foglalkoztatotti létszámának közel 10 százalékát teszik ki sorsjegy-értékesítő kollegáink. Ez a magas foglalkoztatási szint egyedülálló a versenypiaci körülmények között működő vállalatok körében.

A Szerencsejáték Zrt. munkahelymegtartó képessége rendkívül magas a megváltozott munkaképességű munkatársainak körében; a hálózatban dolgozó  kollégák átlagéletkora 58 év, a munkatársak jelentős része pedig cégünk kötelékéből kíván nyugdíjba vonulni.

A társaságunk által létrehozott sorsjegy-értékesítő munkakör óriási jelentőséggel bír a megváltozott munkaképességű munkavállalók körében, hiszen a rendszeres jövedelem és a szakmai sikerek révén újra a munkaerőpiac hasznos tagjainak érezhetik magukat, csapatunk önálló, felelős és jól képzett tagjainként dolgozhatnak, amelyhez jelentős támogatást kapnak társaságunktól szakmai képzésekkel és a pénzügyi, egészségügyi, valamint a digitális világban való eligazodást segítő, öngondoskodást támogató programokkal.

Társaságunk a 2015-25-ös időszakra meghatározott Országos Fogyatékosságügyi Program elfogadásáról szóló 15/2015 (IV.7.) országgyűlési határozattal összhangban végzi tevékenységét, és a Programban meghatározott elveket érvényre juttatva biztosítja a fogyatékossággal élő kollégák számára: 

  • az egyénre szabott munkarendek kialakítását, 
  • az akadálymentes felvételi eljárást,
  • az egyetemes tervezés és a „Semmit rólunk nélkülünk!” elvének megfelelően kialakított értékesítési pultjainkat,
  • az akadálymentes munkahelyeket,
  • szakmai belső képzésekkel a munkavállalók munkahelymegtartó hatásának erősítését,
  • a „Semmit rólunk nélkülünk!” elv érvényesülését a munkakört érintő fejlesztésekben,
  • a vállalati életben történő részvétel önrendelkezésen alapuló feltételeit.

Pozitív hatás a vállalati működésre

A megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása nem csak a munkavállalók részére jelent pozitív változást, de az ezzel párhuzamosan számos területen végrehajtott finomhangolás a mindennapi vállalati működésre nézve is egyértelmű kedvező hatásokkal járt, erőteljesen hozzájárulva a hosszú távú üzleti értékteremtéshez is.

Jó gyakorlatok megosztása a hazai nagyvállalati körben: A hálózat üzemeltetésével és fejlesztésével kapcsolatos feladatokat a Szerencsejáték Zrt. olyan társadalmi célú küldetésének tekinti, amivel példát mutathat más vállalatok számára is a megváltozott munkaképességű munkavállalók nyíltpiaci foglalkoztatási kereteinek szakszerű kialakításához, illetve sikeres munkahelymegtartó programok elindításához, fenntartásához. Ennek érdekében kollégáink számos konferencián, workshopon osztják meg társaságunk jó gyakorlatait más vállalatok képviselőivel.

Munkáltatói márka erősödése: Belső és külső felméréseink azt mutatják, hogy a fogyatékosságügyben felvállalt zászlóshajó szerep egyértelműen építi a Szerencsejáték Zrt. márkát, illetve a cég reputációját. Ennek köszönhetően mind jelenlegi, mind potenciális munkavállalóink kiemelkedően vonzó munkahelyként tekintenek vállalatunkra.

Játékosaink hatékonyabb kiszolgálása: Társaságunk akadálymentesítéssel is igyekszik előmozdítani a fogyatékosságügyet, erre nagy hangsúlyt fektetünk a lottózók és irodaházak felújítása során is. Ez irányú tevékenységünkben a fizikai mellett, immár az infokommunikációs akadálymentesítés is lényeges szerepet tölt be. Ennek jó példája, hogy pilot programunkban 27 lottózóban mérjük fel a KONTAKT jeltolmács szolgáltatás biztosításának hatékonyságát siket és nagyothalló játékosaink számára.

Elfogadóbb, nyitottabb belső kultúra: A megváltozott munkaképességű személyek alkalmazásának hatására vállalatunk valamennyi kollégája is nyitottabbá, elfogadóbbá vált a fogyatékossággal élő személyekkel szemben. A foglalkoztatási program eredményeként megfogalmazódott az igény egy rendszeres szemléletformáló tréning indítására is, amely a kifejezetten az ügyfelekkel kapcsolatot tartó front-office dolgozók, illetve lottózói eladók számára immár három éve nyújt lehetőséget a fogyatékossággal élő személyekkel való kommunikáció szakmai és gyakorlati eszközeinek elsajátítására. Mindeddig társaságunk közel 400 munkatársa vett részt a tréningen.

2018 augusztusában belső közvélemény-kutatással mértük fel, hogy társaságunk dolgozói hogyan ítélik meg a megváltozott munkaképességű munkatársakat foglalkoztató sorsjegy-értékesítést, mennyire ismerik, támogatják a társaság foglalkoztatási és egyéb fogyatékosságüggyel kapcsolatos programját, illetve hogy mennyire értenek egyet a következő évek ez irányú fejlesztési céljaival. A kutatás eredményei alapján munkatársaink támogatják a Szerencsejáték Zrt. fogyatékosságügyben végzett tevékenységét, és kifejezetten egyetértenek a fogyatékossággal élőket támogató összes programunkkal, különösen a karitatív célú sorsjegy-értékesítő hálózat működtetésével, melyeket cégünk társadalmi megítélése szempontjából is hasznosnak tartanak. Jó gyakorlataink átadásának programjával összhangban dolgozóink úgy vélik, a fogyatékossággal élőkkel szembeni nyitottság növelését nagyon nagy mértékben elősegíthetik a fogyatékossággal élő munkatársainkat foglalkoztató hálózatról szóló üzenetek.

Megváltozott munkaképességű munkavállalóink saját megítélése szerint a munkakörükbe történő beilleszkedésük sikeres, elfogadottságuk teljes mértékben kedvező a vásárlóik és a munkatársaik körében egyaránt. Véleményüket a kedvező kereskedelmi adatok is alátámasztják.

Büszkék vagyunk arra, hogy a felelős foglalkoztatás területén nyújtott tevékenységével társaságunk évről évre elnyeri a legjobb munkáltatói díjakat. 2019-ben pedig az elmúlt kilenc év teljesítménye alapján a Fogyatékos-barát Munkahely Champion díjat is a Szerencsejáték Zrt.-nek ítélte a fogyatékosságügyben elkötelezett szakmai zsűri.

Újabb fogyatékossági csoport számára nyílik munkalehetőség

A Szerencsejáték Zrt. a jövőben is folyamatosan tovább kívánja fejleszteni a fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatására vonatkozó gyakorlatát. Ennek egyik jelentős állomását az jelentheti, hogy megváltozott munkaképességű munkatársaink értékesítő munkájában a jelenlegi offline értékesítésről társaságunk tervei szerint áttér az online értékesítésre. A fogyatékossággal élő személyeket foglalkoztató vállalatok körében az évtized informatikai fejlesztésének nevezhető változás hatásaként több területen is lényeges eredményekre számítunk:

  • Lehetőséget teremtünk egy újabb fogyatékossági csoport, a vakok és gyengénlátó személyek foglalkoztatására is;
  • A fejlesztés eredményeképpen a fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű munkatársaink a legmodernebb munkakörülmények között dolgozhatnak, ezáltal ügyfélkapcsolataik fejlesztésében is támogatást kapnak;
  • Az online értékesítési mód bevezetése utat nyit az értékesítési portfólió további bővítése előtt, lehetővé téve egyéb termékeink értékesítését is a megváltozott munkaképességű munkatársaink körében is.

A Szerencsejáték Zrt. felelős foglalkoztatási gyakorlatában a fogyatékossággal élők körén túl is kiemelt jelentőséggel bír az esélyegyenlőség érvényesítése. Társaságunk 2014-től tagja a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumának (MEF), ahol rendszeresen az esélyegyenlőséggel kapcsolatos jó vállalati gyakorlatokat osztják meg a tagvállalatok. Esélyegyenlőségi tervünkben egyebek mellett a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségéről, a fogyatékossággal élők, a kismamák és a nyugdíjasok részére készített információs csomagokról, az akadálymentesítésről, illetve a jogi és pénzügyi tanácsadás lehetőségéről is tájékoztatást nyújtunk. 
 

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheted a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához. További információkat a cookie-k használatáról a „Részletek” gombra kattintva tudhat meg.

Részletek